İngiltere sandık başında

İngiltere’de bugün 2015’ten bu yana üçüncü kez genel seçim yapılıyor. Oy verme işlemleri TSİ 10.00’da başladı ve TSİ 01.00’e kadar sürecek. AB’den ayrılma (Brexit) süreciyle ilgili belirsizliği çözmesi umulan seçim öncesi yapılan tüm kamuoyu yoklamaları, iktidardaki Muhafazakar Parti’yi önde göstermişti. Ancak gerek 2016’daki Brexit referandumunun gerekse de 2017’deki son genel seçimin, araştırma şirketlerinin öngörülerinden farklı sonuçlanması nedeniyle yeni parlamento aritmetiği ile ilgili olarak kimse iddialı tahmin yapamıyor. “Taktik oy” ve “yeni seçmen” faktörleri de tabloyu daha da öngörülemez kılıyor.

2016’daki referandum sonrası göreve gelen ve 2017’deki seçimde Avam Kamarası’ndaki çoğunluğunu kaybeden dönemin başbakanı ve Muhafazakar Parti lideri Theresa May, Brexit Anlaşması’nı Parlamento’dan geçiremedi. May’in istifası sonrası Temmuz ayında parti lideri seçilen ve başbakan olan Boris Johnson da, AB’yle yeni bir anlaşmaya varmasına karşın, tıpkı May gibi anlaşmayı Parlamento’dan geçirmekte başarısız oldu.

Johnson erken seçimle Parlamento’da çoğunluğu elde etmek ve 31 Ocak’ta Brexit’i gerçekleştirmek istiyor. İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn ise AB’yle 3 ay içinde “yumuşak Brexit” öngören yeni bir anlaşmaya varacağını, 6 ay içinde anlaşmayı referanduma sunacağını söylüyor. İkinci referandumdan “Hayır” sonucu çıkması halinde İngiltere AB’de kalacak. Emre Temel / BBC Türkçe

HABERİN DEVAMI:
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-50738434

2360610cookie-checkİngiltere sandık başında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.