İNGİLTERE… Türkiye’de doğru habere en çok ihtiyaç duyulan zamanda sansür artıyor

Amerika Birleşik Devletlerinde, sanık iken tanık olan Reza Zarrab’ın başrolde olduğu davanın ilk duruşmasında, mahkeme dramalarını aratmayacak sahneler yaşandı.

İran’a uygulanan yaptırımların ihlali ve yolsuzluk suçlamalarını içeren Amerika Birleşik Devletleri’ndeki dava, görüldüğü ülkeden çok,  baş tanık, sanık ve adı geçen kişilerin memleketi Türkiye’de yakından izleniyor.

İki ülkenin hukuk sistemleri, siyasi ve kültürel özellikleri birbirinden çok farklı.

Herhangi bir davada, adı geçen kişi ve kurumlara, sözü edilen yer ve koşullara vakıf olsanız bile, yargı süreçleri son derece karmaşık ve zordur. Uluslararası finans sisteminin ve birden fazla ülkedeki siyasi sistemlerin konu edildiği bu davada ise, gazeteci ve yorumcuların görevi, her zamankinden daha çetin.

İran asıllı Türk vatandaşı işadamı Reza Zarrab’ın tanık, Halk Bank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın sanık olarak yargılandığı dava, Türkiye açısından ciddi ekonomik zarara ve itibar kaybına neden olabilecek şekilde sonuçlanabilir. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri’nde, Başkan Trump’ın Ulusal Güvenlik eski danışmanı Michael Flynn hakkında yürütülen soruşturmanın, Türkiye ile lobi faaliyetlerini de kapsayacak şekilde genişletilmesine yol açabilir.

Her iki ülke açısından taşıdığı tehlikeler ve olası ciddi sonuçları gözönünde tutulduğunda, New York’taki mahkemenin Türkiye’de büyük ilgi uyandırması ve gündemin başında yer alan haber olması beklenir.

Adaletin şeffaflığı ve açıklığı, Amerikan hukuk sisteminin tartışılmaz temel ilkelerinden biri. Medya mensuplarının bu tür davaları izleyip haber ve yorum yapmaları da beklenen, olağan bir durum. Mahkemeyi izleyebilmeleri için her türlü olanak ve kolaylık sağlanıyor.

Türkiye’nin kilit konumdaki isimlerine yönelik ağır suçlamaların yapıldığı bu davayı, hükümet yanlısı medyanın görmezden gelmesi, anlaşılır bir durum değil. Ülkenin en büyük medya kuruluşlarından düzenli  haber veren neredeyse kimse yok. Ne kamusal yayın kurumu TRT ne de yarı-resmi Anadolu Ajansı, Zarrab’ın ilk gün yaptığı açıklamalara yer verdi.

Davayı izleyen çok az sayıda Türk gazeteci, yargı süreci ile ilgili yüzeysel gözlemlerini aktarıyorlar. Türkiye’nin en yerleşik ve büyük gazetelerinden Hürriyet’in Amerika Birleşik Devletleri’nde saygın ve çalışkan bir muhabiri bulunmasına rağmen, Reza Zarrab’ın cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında ortaya attığı iddialar gazetede yer almadı.

Zamanında, ayrıntılı, güvenilir ve hakkaniyetli haberlere geleneksel medyada ulaşamayan Türk kamuoyu, sosyal medyaya yöneldi. Mahkemeyi izleyen Amerikalı gazetecilerin Twitter’da yayınladıkları her cümle, anında Türkçe’ye çevrilip yayılıyor. Tanınmış ama işsiz gazeteciler  ya da gazeteci olmayan gönüllü haberciler, Türkiye’de konuya ilgi duyanların tek haber kaynağı durumunda.

New York’ta yaşayan ve Birleşmiş Milletler’de çalıştığını açıklayan Zeyno Erkan adlı genç bir Türk kadın, duruşmaya ara verildiği sıralarda ve sonrasında, Facebook ve YouTube üzerinden Zarrab’ın ifadelerini, mahkemedeki tavrını, savcının sorularını ve aldığı yanıtları aktarıyor.  Bir gün içinde yüzbinlerce kişinin izlemeye başladığı Zeyno Erkan, Türkiye’den yoğun bir troll saldırısına da hedef olmakta.

Suçu mahkeme tarafından sabit görülünceye kadar sanığın masum sayılması ilkesini çiğnemeyi adet edinmiş Türk medyası, New York’taki duruşma sözkonusu olduğunda bir adım daha ileri gitti.  Daha dava başlamadan, hem savcı, hem sanık hem de tanık hakkında hükümlerini önceden verip, dünya aleme ilan ettiler. Davayı, Türkiye hükümetini devirmeye yönelik bir darbe girişimi, düşmanca bir komplo olarak tanımladılar.

Gazetecilerin, bir ulusun bugünü ve geleceğini etkileyecek bu kadar hayati bir konuda doğru ve güvenilir kaynaklara dayandırılan haber verme, kamuoyunun bilgi alma özgürlüğünün savunuculuğunu yapma görevleri, hiç bugünkü kadar canalıcı önem taşımamıştı.

Ne yazık ki, üstlerine düşen zor görevi, ülke tarihinde sansürün en ağır olduğu bu karanlık günlerde yerine getirmeleri gerekiyor.

_________

YAZARIN DİĞER YAZILARI İÇİN LÜTFEN LİNKİ TIKLAYINIZ
http://www.firdevstalkturkey.com/tr

2141640cookie-checkİNGİLTERE… Türkiye’de doğru habere en çok ihtiyaç duyulan zamanda sansür artıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.