İngiltere ve Suudi Arabistan

Deniz Kandiyoti, Londra’daki toplumun en kıdemli ve kariyerli akademisyenleri arasında… Pek çok bilimsel makale ve kitapta imzası olan Kandiyoti halen Londra’da yaşıyor ve Türkiye üzerine yazılar yazmayı sürdürüyor.

Deniz Kandiyoti’nin çalışmalarını anlatmak için sayfalar yetmez. Benim en çok dikkatimi çekeni 2002-4 arasında Afganistan’da “Devletsiz bir toplumun işleyişini” araştırmak için yaptığı saha çalışması. Kandiyoti’ye Afganistan’daki araştırmalarını sorduğumda yanıtı şöyleydi:

“Afganistan çok geleneksel bir ülke olarak gösteriliyor. Aslında öyle değil. 25 yıldır tamamen savrulmuş, tamamen diasporik bir toplum. Harp üstüne harp yaşamış. SSCB’nin işgaliyle karışıklık başlıyor. Afganistan’ı tanımak dünyanın yaşadığı terör sorunlarını anlamak için de çok önemli. Dünyadaki bütün oluşumların nüvesi orada başlar. Afganistan’da 1979’da ne olduğunu bilmeyenler bugün Irak’ta Suriye’de ne olduğunu anlayamazlar. Çünkü orada SSCB’ye karşı savaşmak üzere çok önemli bir yatırım yapıldı. SSCB çekildikten sonra bu grupların kendi arasında savaş başladı. Korkunç bir iç savaş sonrasında Pakistan ve Suudi Arabistan’ın desteklediği Taliban sivrildi. Sonrasında Taliban’ın El Kaide’ye yataklık ettiğini biliyoruz. 9/11 olayları oldu. ABD geri dönerek orada harp çıkarttı ama orada yetişenler Türkiye’de dahil her yerde artık…”

IŞİD’i ABD ve Suudi Arabistan petro-dolarları yarattı. ABD’nin, gün gelip kendisine yönelen bu projedeki günahını halının altına süpürmesi çok zor. 9/11 mağdurları Suudi Arabistan’ın terör desteğinin araştırılması için Obama yönetimine baskı yapmıştı. Suudi Arabistan da, bu iddiaları içeren yasa tasarısının Kongre’den geçmesi halinde “ABD’deki 750 milyar dolarlık fonlarımızı satarız” diyerek ekonomik tehditte bulunmuştu. Tasarı, Kongre’den geçmiş olmasına karşın Obama’nın veto tehditiyle rafa kalkmış, Suudi’lerin şantajı tutmuştu.

Suudi Arabistan’ı daha iyi anlamak için Prof. Dr. Fikret Başkaya’nın “Tayyip Erdoğan ve AKP’nin Suudi Aşkı” başlıklı köşe yazısını özetle aktarıyorum: “Suudi Arabistan, Brunei, Oman Sultanlığı ve Swaziland ile birlikte bir ortaçağ devletidir. Adını da kral Suud’tan alır. Suudi Krallığı, I. Dünya Savaşı sonrasında, 1932 yılında İngiliz parası ve silahıyla kuruldu. 14 Şubat 1945’de Süveyş Kanalı’nda demirlemiş ABD savaş gemisi USS Quincy de, Başkan Franklin Roosevelt’le, İbn-i Suud adıyla maruf Kral Abdülaziz ibn-i Suud arasında bir ‘stratejik ittifak’ imzalandı. Anlaşmaya göre petrolün yönetimi Amerikalılara bırakılacak, karşılığında da ABD Suudi Krallığının askeri korumasını, hamiliğini üstlenecekti. O anlaşma bugün de geçerli olmaya devam ediyor…”

Şimdi dünya, 2 Ekim’de İstanbul’da Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürüldüğü tahmin edilen Suudi gazeteci, Washington Post gazetesi yazarı Cemal Kaşıkçı ve Suudi yönetimine odaklandı. ABD ve Avrupa ülkelerinin en büyük silah müşterisi Suudi Krallığı’nı küstürmemeye özen gösteren açıklamaları dikkat çekici. Örneğin ABD Başkanı Donald Trump, “Haberim yok! Suudi Arabistan yetkilileriyle bir görüşmeliyim” derken, İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Kaşıkçı’nın durumuyla ilgili görüştüğü Suudi mevkidaşına, Türkiye’nin yürüttüğü soruşturmada tam iş birliği yapmaları çağrısında bulunmuş. Bundan daha yumuşak ve göstermelik tepki olabilir mi?

Tony Blair’in başbakanlık döneminde 2006’da İngiltere’de BAE Systems adlı silah şirketinin, Suudi Arabistan ile bağlanacak milyarlık ihale için 60 milyon sterlinlik rüşvet fonu kurmasıyla ortaya çıkan tartışmalar, bu fondan bazı aktrislere de Suudi prenslerle arkadaşlık etmeleri karşılığında para ödendiği iddiası ulusal basına yansıyınca, savcılık da dava açmıştı. Sonuç ne oldu biliyor musunuz? Blair hükümetinin emri ile “ulusal çıkarlara aykırı olduğu” savıyla “hukuk devleti”ndeki bu dava kapatıldı.

Suudi Krallığı muhalif bir gazeteciyi konsoloslukta katletmişse, gücünü ve varlığını işte ABD ve İngiltere başta olmak üzere emperyalist bloktan almasındandır. Dostlar, son söz olarak “Suudi halkı 45 derece sıcaklıkta güneşi bekliyor” diyebiliriz.

2234760cookie-checkİngiltere ve Suudi Arabistan
Önceki haberTrump: S. Arabistan’a silah satışından vazgeçemeyiz
Sonraki haberABD’li Rahip Brunson gitti
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.