İNGİLTERE… Yaşar Halim memleketin kokusunu Londra’ya taşımıştı…

İngiltere’nin “ilk” Türk pastane ve süpermarketlerinden olan ve kendi adını taşıyan işletmeleri ile tanınan Yaşar Halim’i ne yazık ki 28 Ocak sabahı yitirdik. Sağlık sorunları ile mücadele eden Kıbrıslı işadamının Kuzey Kıbrıs’ta toprağa verilmesi bekleniyor. Öncelikle ailesi, çalışma arkadaşları ve dostlarına başsağlığı dilerim.

Yaşar Halim, Türkiye ve Kıbrıslı toplum ve Haringay bölgesinin en tanınmış Türk markalarındandır. Kıbrıs kökenli olan Yaşar Halim; fırın, pastane, manav, kasap ve bakkal ürünlerini satan kendi adıyla kurduğu market konseptiyle hem caddenin hem de kendisinden sonraki süpermarketlerin ilk örneği sayılıyor.

Sanırım 10 gün önce 495 Green Lanes’deki (N4 1AL) markette kendisini ziyaret edip, “Londra’da Bizim’Kiler” kitabını takdim etmiştim. Halim ve Halim’in sağ kolu Birsen Hanım kitabı ilgiyle incelemişlerdi. Yaşar Halim “Toplumun Yüzü” başlıklı ücüncü kitapta tanıtılan yüz isimden birisiydi, çünkü biyografisi toplumun gelişimiyle birebir örtüşüyordu.

Vefanın olmadığı ya da her şeyin paraya metaya çevrilmeye çalışıldığı bizim toplumda kendisine kitapta yer verilmesi Halim’in hoşuna gitmiş ve İngiltere’ye ekonomisine yaptığı katkıdan dem vurmuştu. Londra’ya ilk geldiği yıllarda polisin yanında kendisine ırkçılık eden beyaz bir İngiliz’in ağzının payını nasıl verdiğini, polisin de kendisine hak verip ırkçı İngiliz kovduğunu anlatmıştı.

4 yıl kadar önce Halim ile kitap için söyleşiye giderken ikiz kızlarım Su ve Defne’yi de götürmüş, toplum için çok önemli bir ismi tanımalarını istemiştim.

O söyleşide de Halim  Rum işyerlerinde çalışırken dengeleri koruduğunu belirterek, “Ben herkesin dili, dini ve kültürüne saygı duydum, kendime de saygı duyurdum. Kimsenin beni ‘Türko’ diye çağırmasına izin vermedim. Politikaya hiç karışmadım. Eğer ticaret yapıyorsanız zaten bir savaş içindesiniz. Yeni bir cephe açmanın anlamı yok” demişti.

Yaşar Halim

Mesleğinin zirvesindeyken 26 Ocak 1987’de Green Lanes’de kendi adıyla fırın/pastane açan Yaşar Halim, “İşe başlarken İngiltere’de istikrarın ve kalitenin olmadığı anlamına gelen ‘Türk işi’ imajını değiştirmek istedim. Bunu birkaç yıl içinde başardığımı sanıyorum” diye konuşmuştu.

Yaşar Halim gençlere ise kendi yaşam felsefesini önererek, “İki defa çalışıp, iki defa dürüst olsunlar. Kalpleri ve beyinleriyle iki kez çalışsınlar. Alırken ve satarken de iki kez dürüst olsunlar” demişti.

Yaşar Halim’in gözden kaçan bir başka özelliği de büyük bir aşkla yaptığı işi Londra’daki etnik toplumun ortak paydası yapma başarısıydı. Kıbrıs’ta parçalanmış iki toplum Yaşar Halim marketlerinde birleşmişti. Bu anlamda barışın köklerini sulayan bir değerdi. Green Lanes’in çok dilli, çok kültürlü sakinlerinin ortak damak zevki Yaşar Halim market olmuştu.

Upuzun bir cadde olan Green Lanes’i çekim alanı yapmayı başaran Yaşar Halim marketine Londra’nın çok uzak köşelerinden gelen müdavimlerine tanığım. Ben de alınacak bir şeyim olmasa, Yaşar Halim marketinin önünden geçerken eğer park yeri yakalarsam mutlaka sergi misali fırın ve bakkaliye bölümünü gezer, o güzel ekmek kokusunu içime çeker ve eli dolu çıkarım.

Yaşar Halim sıradan birisi değildi, o memleketin kokusunu Londra’ya taşıyan çok özel birisiydi. Bu kokunun Birsen Hanım gibi profesyonel ellerde süreceğine inanıyorum.

Yaşar Halim (Fotoğraf: Faruk ESkioğlu)

Yaşar Halim toplumun olduğu kadar Birleşik Krallık’ın da bir değeriydi. Keşke diyorum, bu ülkenin en önemli kurumsal ödülleriyle onurlandırılsaydı. Bunu çoktan hak etmişti.

Rahat ve huzurlu uyu usta. Londra’da Yaşar Halim marketlerinde memleketin kokusunu içimize büyük bir aşkla çekerken sizi de saygıyla yâd edeceğiz. Başımız sağolsun…

______________

İLGİLİ HABER: Yaşar Halim vefat etti
https://acikgazete.com/yasar-halim-vefat-etti/

2381500cookie-checkİNGİLTERE… Yaşar Halim memleketin kokusunu Londra’ya taşımıştı…
Önceki haberAnkara’dan, Türk bayrağını yırtan Yunan milletvekiline soruşturma
Sonraki haberVe İngiltere’den AB’ye veda
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.