İngiltere’de 1 Mayıs yerele indi

İngiltere’de her yıl bir kaç şehirde yapılan geleneksel 1 Mayıs yürüyüşleri şeklinde geçen kutlamalar bu yıl salgın gerekçesiyle yerelleşti. Onlarca noktada 1 Mayıs eylemleri yapılacak.

İngiltere’de her yıl bir kaç şehirde yapılan geleneksel 1 Mayıs yürüyüşleri bu yıl salgın gerekçesiyle yerelleşti. Başta sendika bürokrasisi olmak üzere çeşitli yöntemlerle 1 Mayıs’ı anlamından koparan yaklaşımlar, işçi ve emekçileri de kendi bayramlarından uzaklaştırdı. Londra’da bir kaç bin kişinin yürüdüğü yürüyüş en kalabalık 1 Mayıs yürüyüşü olurdu. Buraya katılanların büyük çoğunluğunu ise Türkiyeli işçiler ve kurumlar oluşturuyordu.

Geçtiğimiz yıl çevrimiçi bir etkinlikle geçiştirilen 1 Mayıs kutlamaları bu yıl onlarca noktada yapılacak gösteri, yürüyüş ve toplantılarla gerçekleştirilecek. Sendikalardan oluşan 1 Mayıs Komitesi, bu yıl da çevrimiçi bir etkinlik planladı. Fakat birçok sendika ve şubesinin yanı sıra bazı kurumların da baskısıyla eylemler gerçekleştirilecek. İtirazlara rağmen, 1 Mayıs Komitesi, planladığı çevrimiçi etkinliğini gerçekleştirmekte ısrarlı.

SAĞLIK EMEKÇİLERİ İLE BULUŞMA
Salgın öncesi Londra’da her yıl bir yürüyüş düzenlenirdi. Bu yıl ise birkaç eylem planlanıyor. Hyde Park’taki serbest kürsüde yapılacak eylemin yanı sıra, Kuzey Londra’da bir kaç Türkiyeli derneğin ayrı bir yürüyüşü olacak. Bu eyleme sadece Türkiyeli kurumların katılması dikkat çekti.

Hem Türkiyeli ve hem de İngiliz örgüt ve sendika şubelerinin katılacağı eylem ise Doğu Londra’da yapılacak. Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi’nin (DAY-MER) çağrısıyla Londra’daki birçok sendika şubesi ve bazı yerel örgütler Doğu Londra’daki Hackney Belediyesi önünde toplanıp Homerton Hastanesi’ne yürüyecek.

Yeni çıkartılan polis yasası ve işten atmaların yanı sıra, salgında hayatlarını ortaya koyan sağlık emekçilerine enflasyonun altında ve sadece yüzde 1 zam yapan Johnson iktidarı protesto edilecek. Tedavilerin sürüyor olmasından dolayı sadece temsilci düzeyinde katılacak olan UNISON Homerton Hastane Şubesi de eyleme destek verecek.

Hastane önüne yapılacak yürüyüş sonrası sağlık emekçilerine çiçek ve çeşitli hediyeler verilecek. Daha sonra konuşmalar yapılacak. Eyleme İşçi Partisi eski lideri Jeremy Corbyn’in yanı sıra bir çok sendika yöneticisi ve politikacının da katılması bekleniyor.

GREVDEKİ İŞÇİLER GREV ALANINDA KUTLAYACAK
Grevdeki otobüs şoförleri işyerlerinde mesafelerini koruyarak gösterilerine devam edecekler. Londra’da ve Manchester’daki otobüs şoförleri 1 Mayıs günü grev alanında buluşacak. Alanlarda yapılacak konuşmalarda, işten çıkarmalar ve ücret düşürmelerin son bulması istenecek.

Britis Gas işçileri de Leeds’te buluşacak. İşten çıkarılıp ve yeni sözleşmelerle daha az ücret dayatmasıyla tekrar işe alınan işçiler, işverenin işçi ücretlerini düşürmek için başvurdukları oyunların son bulması isteyecek.

Ayrıca, Brighton, Bristol, Liverpool, Sheffield, Birmingham gibi şehirlerde de gösteriler yapılacak.

Salgının etkisinin giderek azaldığı İngiltere’de bazı sendikaların ısrarla çevrimiçi etkinlikle 1 Mayıs’ı geçiştirmeye çalışması birçok çevre ve işçiler tarafından eleştiriliyor. 1 Mayıs Komitesi yetkilileri, gelen eleştirler karşısında DAY-MER’in çağrısını yaptığı ve Homerton Hastanesi önüne yapılacak yürüyüşe destek vereceklerini açıklamış olmasına rağmen çevrimiçi etkinlikte de ısrar ediyor.

TARİHİ 2020 1 MAYIS’I
Geçtiğimiz yıl da aynı şekilde çevrimiçi dayatmasında bulunan 1 Mayıs Komitesi’ne rağmen bir konvoy düzenlenmişti. Tüm ülkede sadece DAY-MER ve bazı siyasi parti üyelerinin ortak yaptıkları araba konvoyu Kuzey Londra’da gün boyu dolanmış ve North Middlesex Hastanesi’ne gitmişti. Burada hastane emekçileri ile buluşan konvoy üyeleri konuşmalar yapmış ve salgının çok etkili olduğu bir dönemden geçildiği için de duygusal anlar yaşanmıştı.

O dönem hükümet, salgının yayılmasını önleme gerekçesiyle hastanelerdeki kantinleri bile kapatmış ve sağlık emekçileri 12 saat aç kalarak çalışmıştı. DAY-MER konvoyu, arabalar dolusu gıdayı da hastane emekçilerine ulaştırmıştı. Yine o dönem Kuzey Londra’daki üç hastanenin emekçilerine DAY-MER üyeleri lahmacun dahil, düzenli yemek yapmış ve Johnson iktidarına çağrıda bulunarak sağlık emekçilerinin tüm ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini açıklamıştı. Sağlık emekçilerinin bu koşullarda çalışması en az iki hafta sürmüştü.

2020’de, ağır yaşanan salgına rağmen, hastaneye yapılan bu konvoy İngiltere’deki tek 1 Mayıs eylemi olarak da tarihe geçti. Arif BEKTAŞ / Evrensel Londra

2511010cookie-checkİngiltere’de 1 Mayıs yerele indi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.