İngiltere’de 50 şehirde polis yasasına karşı eylemler yapıldı

Arif BEKTAŞ / EVRENSEL Londra – İngiltere’de protesto hakkını kısıtlayan ve polise sınırsız yetki veren yasa tasarısına karşı ülkenin 50 şehrinde “kill the bill-tasarıyı defet” adıyla eylemler düzenlendi.

Muhafazakar Parti iktidarı, koronavirüs önlemleri ve gündemini fırsat bilerek, “Polis ve ceza yasası”nı Meclise getirdi. Meclisten geçen yasa tasarısını, Lordlar Kamarası’nın gündeminde. Başta yürüyüş ve protesto hakkı olmak üzere, ifade ve örgütlenme önünde engeller oluşturan ve polise sınırsız yetki veren tasarıya karşı, dün ülkenin 50 şehrinde protestolar yapıldı. Eylemler gelecek hafta da devam edecek.

Londra’da 5 binden fazla kişinin katıldığı eylemde İşçi Partisi eski lideri Jeremy Corbyn de bir konuşma yaptı. Büyük şehirlerde kitlesel eylemler dikkat çekerken, Bristol’da yaklaşık 2 bin kişi M32 otobanını trafiğe kapattı.

Londra’da Hyde Park’ta başlayan ve Parlamento Meydanı’nda devam eden eyleme bir süre sonra polis müdahale etti. Yine koronavirüs önlemlerini gerekçe göstererek müdahale eden polise, büyük çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu kitle tepki gösterdi. Bunun üzerine, gençleri dağıtmak için polis saldırıya geçti ve 26 kişiyi gözaltına aldı.

“TEHLİKELİ OLAN BU YASAYA KARŞI SOKAKTA OLMALIYIZ”

Londra, Liverpool, Bristol, Birmingham, Brighton gibi büyük şehirlerde kitlesel geçen eylemlerden, Londra ve Bristol’daki gösterilere polis müdahale etti. Londra’da 26 ve Bristol’da da onlarca kişi gözaltına alındı.

Londra’daki eylemde konuşan İşçi Partisi eski lideri Jeremy Corbyn, koronavirüs önlemleri ve kaosu içinde hükümetin sinsi bir şekilde bu yasayı hayata geçirmeye çalıştığını belirterek, yasanın çıkmaması için protestoların yapılmasına devam edilmesini istedi.

Corbyn, “Charter, Tollpuddle isyanları ve protestoları bu ülkeye çok şeyler kazandırdı. Bundan sonra da haklarımızı korumak ve yeni haklar elde etmek için protesto eylemlerini örgütlemeye devam etmeliyiz. Yeni yasaya göre protesto hakkı, tamamen polis istediğinde gerçekleşebilecek. Ülkenin en büyük tekelleri, işçilerin örgütlenmesini ve hakları için eylem yapmalarını istemiyor. Tekellerin ifade özgürlüğü ve örgütlenme hakkını savunmasını bekleyemeyiz. Bu yasa büyük bir saldırıdır. Tehlikeli olan bu yasaya karşı sokakta olmayı sürdürmeliyiz” dedi.

2505180cookie-checkİngiltere’de 50 şehirde polis yasasına karşı eylemler yapıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.