İngiltere’de az ücretle çalışmak…

DİCLE SEVİM SERTKAYA / LONDRA – Son yıllarda sıklıkla duyduğum Türkiye’li işletmelerin asgari ücretin altında işçi çalıştırması konusu benim de rahatsız olduğum konulardan biridir. Büyük çoğunluğumuz uymakla mükellef olduğumuz yasal sınırların ve işçi olarak da haklarımızın farkında değiliz. Kanımca, içine düşülen çıkmazın en önemli sebeplerinden biri de budur.

İngiltere’de (İskoçya ve K.İrlanda’da farklı olabilir) çalışma koşullarımız; ücret, çalışma saatleri, çalışma ortamı veya almamız gereken dinlenme araları yasalarla güvence altına alınmıştır. Sorununuz sadece işveren ile olmak zorunda değil. İş arkadaşınız veya menejerinizden fiziksel, psikolojik, sözlü veya cinsel tacize ya da ırkçılığa maruz kalıyorsanız ve işveren bunu çözmek için bir çaba göstermiyorsa da iş kanunu kurallarını ihlal ediyor demektir.

Bu anlamda; çalıştığımız kurum sahibinin nereli olduğu değil işveren olması önemli ve yeterlidir.

Çalışma koşullarından memnun değilseniz İlk iş olarak ACAS; (Advisory, Conciliation and Arbitration Service = Danışma, Uzlaştırma ve Tahkim Hizmeti) telefonla sorununuzu anlatmanız yeterli. ACAS devlet yarafından finanse edilen bir kurumdur, parasız hizmet verir.  Sizin hiç bir özel bilginizi, isminizi bile sormaz. İstenirse sizin adınıza işveren ile görüşür, arabuluculuk da yapar. ACAS bu görüşmede sizin istemediğiniz hiç bir bilgiyi işveren ile paylaşmaz. Arabuluculuktan pozitif bir sonuç çıkmazsa ve siz isterseniz Employment Tribunal’a (İş Mahkemesi) gitmek konusunda bilgi ve yönlendirme de yapar.

Employment Tribunal; İş kanunu ile ilgili uyuşmazlıklara bakan bağımsız mahkemelerdir. Sadece mevcut probleme çözüm bulmaya çalışır, kaçak mı çalışıyor, bir sosyal yardım mı alıyor gibi konularla ilgilenmez. Employment tribunal’da görülen davaları genellikle işçiler kazanır ve işveren, işçiye tazminat ödemek zorunda kalır. İşçi kaybederse, işverenin masraflarını karşılamak için mahkemeye cüzi bir miktar para ödemesi (Olmayabilir de) gerekebilir.

ACAS, aynı zamanda işverenlere de bilgi ve tavsiyelede bulunur. İşveren olarak takıldığın bir konu varsa ve yasal çerçevede çözüm üretmek istiyorsan arayıp tavsiye alabilirsin. Özel hiç bir bilgi sormaz ve parasız bir hizmettir.

İşçi veya işveren… herkesin çok daha iyi şartlarda çalışması dileğim ile…

https://www.acas.org.uk/advice
https://www.gov.uk/courts-tribunals/employment-tribunal

2484750cookie-checkİngiltere’de az ücretle çalışmak…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.