İngiltere’de grev dalgası

Brexit ve erken seçim tartışmalarının gündemde düşmediği İngiltere’de Ulusal Eğitim Sendikası(NEU) ve Royal Mail işçileri greve hazırlanıyor. Ayrıca McDonald’s’ın Londra şubelerindeki çalışanlar 12 Kasım Salı gününde “grev” diyecek…

ÖĞRETMENLER GREVE GİDİYOR

Ülke çapında toplamda 23 Sixth-Form kolejde örgütlenen Ulusal Eğitim Sendikası(NEU) üyesi öğretmenler ücretlerini, çalışma koşullarını ve istihdamlarını korumak için 5 Kasım ve 20 Kasım tarihleri arasında bir dizi greve gideceklerini açıkladı. Tory hükümeti, özellikle 16 yaş sonrası eğitim için yaptığı ödenek kesintilerinin, zengin bölgelere göre yoksul bölgelerde yeterince personel istihdamı sağlanamaması ile birlikte eğitim kalitesinin düşmesine sebep olmuştu.

NOEL ZAMANINDAKİ POSTA GREVİNE REKOR KATILIM

Royal Mail işçileri, rekor katılımla genel greve gidiyor… İletişim İşçileri Sendikası (CWU) üyesi Royal Mail işçileri, 15 Ekim’de %75.9 katılımla yaptıkları oylamada %97.1 düzeyinde inanılmaz bir oy oranıyla genel greve “evet” dedi. Bu sonuç, 2016’ta yürürlüğe giren sendikalar yasasından bu yana ulusal çaptaki endüstriyel faaliyet için en büyük evet oyu olmakla beraber, adadaki 110 binden fazla posta işçisinin Noel’e girerken greve gidebileceği anlamına geliyor. Grev sonucu açıklandıktan sonra konuşan CWU genel sekreteri Dave Ward, “İşçilerin ve posta hizmetinin geleceğini savunacağız” dedi.

Royal Mail’de var olan anlaşmazlık, özelleştirilmesinden bu yana devam ediyor. Yıllık maaşı 5.8 milyon sterlin olan Royal Mail CEO’su Rico Back, kurumu kar amaçlı çalışan bir şirkete ve tahliye edilecek bir mektup teslim hizmetine bölmek istiyor. Bunun sonucunda en az 20 bin çalışanın işini kaybedeceği belirtiliyor. İşçiler, bir robot gibi çalıştırıldıklarını ve yaptıkları her şeyin takip edilmesinden rahatsız.

Bunun yanı sıra parsel şirketine işçiler, DPD ve Hermes gibi kurye hizmetlerine benzer şekilde daha kötü koşul ve şartlar altında işe alınacaklar. Teknolojik gelişmelerin artması ve özellikle sanal alışverişin yükselmesi, Royal Mail’de etkisini mektup sayısının azalmasıyla göstermişti. Şirket, 2011’den beri bu türden gelişmeleri bahane ederek işçi sayısında azalmaya gidiyordu. Özelleştirmenin yaşandığı 2013’ten sonra şirket, özellikle kıdemli personel üzerinde bazı kampanyalarla “gönüllü” emekliliğe teşvik ederek işçi sayısını hızla düşürmüştü. Royal Mail’de çalışan sayısının, son on yıla göre yarı yarıya azaldığı biliniyor. İşçi sayısındaki azalma, işgücünün yoğunlaşması ve çalışma koşullarının kötüleşmesine yol açmıştı.

GENEL GREV NASIL ÖRGÜTLENDİ?

İletişim İşçileri Sendikası (CWU), Royal Mail’in kendileri ile yaptığı anlaşmaya uymadıklarını belirtiyor. Sendikanın, hem sosyal medya hem de temsilcilikler üzerinden büyük bir sabır ve disiplinli çalışma ile, istisnasız bütün işyerlerinde yürüttüğü örgütlenme çalışmasının ürünü, %97.1 ‘evet’ ile genel grev oldu.

Sendikanın, Royal Mail yönetiminden talepleri şöyle: Herkes için emeklilik çözümü, daha kısa çalışma haftası, genişletilmiş yasal korumalar, sektörün, teknolojik gelişmelere bağlı olarak yeniden düzenlenmesi.

ANLAMLI GÜNDE McDONALDS GREVİ

Fırıncılar, Yiyecek ve Müttefik İşçiler Sendikasına (BFAWU) üye olan McDonald’s’ın Londra şubelerindeki çalışanlar, 12 Kasım Salı günü grev yapacaklarını söyledi.
Grevin, uluslararası fast food şirketinin Balham, Catford, Crayford, Deptford, Downham ve Wandsworth Town şubelerini kapatması bekleniyor.

İşçilerin temel talepleri arasında asgari saatlik 15 poundluk bir ücret, haftada 40 saate varan garantili saatler ve eşit olmayan gençlik ücret oranlarına son verme seçeneği bulunuyor. Grev, Brezilya, Şili, Fransa ve Yeni Zelanda dahil olmak üzere en az altı ülkede büyük gösterilerin olacağı Uluslararası Gıda İşçileri Sendikası’nın (IUF) eylem gününde gerçekleşecek.

DERBSHIRE’DA DÖŞEME İŞÇİLERİ GREVİ

15 Ekim’de, Derbyshire’de bulunan Forbo Flooring çalışanı 70 döşeme işçisi 48 saatlik greve gitti. Yönetim tarafından sunulan ve 31 Aralık 2020’ye kadar sürecek bir anlaşma paketi işçiler tarafından reddedildi. Temel paket, birinci yıl için %2.2 bir ücret zammı içeriyordu. Unite tarafından yapılan açıklamada, işyerinde varolan zorbalık ve taciz kültürüne ek olarak, işçilere saygısızca yaklaşıldığı belirtildi. Grevler, Noel’e kadar sürecek ve işçiler tarafından fazla mesai yapılmayacak. Unite sendikası, daha iyi ücret, şart ve koşullar için %61 grev leyhine oy kullanmıştı.

2349360cookie-checkİngiltere’de grev dalgası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.