İngiltere’de sendikalar demokratik Türkiye istedi

 

ARİF BEKTAŞ – İngiltere’de bir çok sendika yaptığı açıklamada, darbe girişiminin ardından hükümetin anti-demokratik uygulamalarına dikkat çekerek, bir an önce demokratik ortamın sağlanmasını istedi.

İngiltere’nin 1.5 milyon üyesi ile en büyük sendikası olan UNITE merkez binasında bir araya gelen sendikacılar, darbe girişiminin ardından, Erdoğan ve AKP hükümetinin, başta hukuk ve eğitim alanları olmak üzere, kendisine muhalif kesimlere karşı savaş açmasının kabul edilemeyeceğini açıkladı.

Türkiye Halklarıyla Dayanışma Kampanyası (SPOT) ve Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER)’in çağrısıyla yapılan basın açıklamasına katılan Demiryolu İşçileri Sendikası Başkanı Sean Hoyle, SPOT ve DAY-MER’le birlikte çalışmanın önemine değindi ve darbelerin hiç bir zaman işçilerin çıkarına olmayacağını, Türkiye halklarının darbelerden çok çektiğini belirtti. Hoyle, darbe girişiminden sonra onbinlerce kişinin gözaltına alınması ve açığa alınmasının da ancak diktatörlükle açıklanabileceğini söyledi. Hoyle, bu uygulamalarla Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesinin mümkün olamayacağını belirterek, tüm Avrupalı sendikalara da çağrı yaparak, Türkiye’deki işçi ve emekçilere destek olmasını istedi.

DAY-MER Sekreteri Oktay Şahbaz ve SPOT sözcüsü Çağdaş Canbolat, son gelişmelerle ilgili bilgiler verirken, Savaş Karşıtı Koalisyon yöneticilerinden Chris Nineham da konuşmasında, İngiltere ve Türkiye’deki ilerici kesimlerin darbelere karşı olduklarını söyledi. Nineham, bu darbe girişiminin başarısız olmasından sonra bu durumu AKP’nin kullandığını ve daha fazla saldırı politikalarını hayata geçirdiğini belirtti. Nineham “Hukuk, askeri, eğitim gibi alanlara anında saldırarak hedeflerine ulaşmak istiyorlar. Türkiye’de demokrasinin yerleşmesi için uluslararası desteğin önemi büyük. Bütün ilerici güçlere, gerçek demokrasi için çaba sarfeden herkese destek olmaya devam edeceğiz. Kürt halkının hakları verilmeden ve özgür ve eşit haklara sahip olmadan Türkiye’de gerçek demokrasi yerleşmez” dedi.

Öte yandan UNITE sendikası da bir açıklama yayımlayarak, darbe girişimini ve AKP hükümetinin uygulamalarını kınadı. UNITE, “Ne darbe ne de tek adam diktatörlüğü, çözüm laik demokratik bir Türkiye” başlığı ile yayımladığı açıklamada, Türkiye halkları ile dayanışma çağrısı yaptı.

NUT, PCS, ITF, Sendikalar Konfederasyonu (TUC) Güney Doğu Şubesi, UNİSON Camden Şubesi de dayanışma mesajları yayımlarken, Yeşiller Partisi Lideri Natalie Bennett de bir mesaj göndererek dayanışma içinde olacaklarını açıkladı.

1649720cookie-checkİngiltere’de sendikalar demokratik Türkiye istedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.