İngiltere’den Hayatın Sesi’ne destek

 

ARİF BEKTAŞ / BIRMINGHAM – Kurulduğu ilk günden itibaren bir İngiltere proğramı da yapan Hayatın Sesi’nin Türkiye’de kapatılmasına, İngiltere’den yoğun tepkiler geldi.

İktidardaki Muhafazakar Parti’nin yıllık olağan konferansını protesto etmek için dün Birmingham’a toplanan binlerce kişi, Hayatın Sesi’nin kapatıldığını öğrenince Türkiye hükümetine tepki gösterdi. Birmingham’da Victoria Meydanı’nda toplanan binlerce kişiye konuşan, Hayatın Sesi Londra muhabirlerinden Oktay Cinpolat (FOTO 6), dayanışma çağrısı yaparken, meydanda toplanan kalabalıklar, hükümetin bu kararından vazgeçmesini istedi.

“Artı Eksi 7 Londra” proğramı ile İngiltere’deki emekçilerin de yakından tanıdığı Hayatın Sesi’nin kapatılmasının basın özgürlüğüne vurulan bir darbe olduğunu söyleyen Cinpolat, kameralarının ve mikrofununun işçi ve emekçilere sürekli doğrultulduğunu belirterek, şimdi de kendisinin mikrofuna gelmek zorunda kaldığını ve kanallarının haber haline geldiğini söyledi. Basına yönelik Türkiye’deki saldırılardan söz eden Cinpolat, Muhafazakat Parti’nin AKP hükümetinin en büyük destekçisi olduğunu belirterek, bu kadar anti-demokratik uygulamanın desteklenmesinin protesto edilmesi gerektiğini söyledi.

“Hayatın Sesi’nin yanındayız”

Muhafazakar Parti politikalarını ve kemer sıkma politikalarını protesto eden binlerle birlikte Birmingham’a gelen bir çok kişi, Hayatın Sesi’ne destek olacaklarını açıklarken, Evrensel’e konuşan bir çok kişi, tekrar yayın faaliyetine başlaması için Hayatın Sesi’nin yanında olacaklarını belirtti.

İngiltere’den Hayatın Sesi’e destek
İngiltere’den Hayatın Sesi’e destek
  1. Julie WARD (İşçi Partisi Avrupa Parlementosu Üyesi)

Kültür ve Eğitim Komisyonu’ndayım. Medya özgürlüğü gerçekten önemli, medeni toplumun payandasıdır. Avrupa Birliği içerisinde ırkçılık karşıtı hareket ile yakın temas içinde baskılara ve halkın medyası yasaklarına karşı farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Hayatın sesi ile dayanışma içindeyim. Türkiye’de medyanın durumunu gündeme getireceğim ve hükümetimin konuyu gündeme getirerek Türkiye Hükümeti üzerinde bu duruma son verecek adımlar atması için baskı kurmasını talep edeceğim. Ademisyenler ve temel haklar üzerindeki baskılara da derhal son vermeliler. Hepinize dayanışma dileklerimi sunuyorum.

2. Kate HUDSON  (CND Nükleer Silahsızlanma Kampanyası Genel Sekreteri)

Türkiye’de yaşananlar utanç verici. İfade özgürlüğüne, demokrasiye ve medya özgürlüğüne saldırılar rezalet. Umarım bugün burada olanlar bu hakların Türkiye’nin tüm halkları açısından yeniden tam olarak tesis edilmesi için üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirir.

3. Natalie BENNETT (Yeşiller Partisi Eski Lideri)

İngiltere ve Galler Yeşiller Partisi’nin eski lideri olarak, Hayatın Sesi’ne dayanışma ve destek mesajı gönderiyorum. Özgür medya, demokrasi açısından olağanüstü öneme sahip. Bu özgür medya kuruluşunun yanı sıra Türkiye’de çok sayıda medyanın yayının kesilmiş olmasından dolayı çok endişeliyim. Britanya Hükümetinin açık ve yüksek sesle bu uygulamayı protesto ettiğini görmek istiyoruz. Özgür medya, demokrasi ve insan hakları Türkiye ve her ülkede olması gereken haklar.

4. Weyman BENNETT (UAF Faşizme Karşı Birlik Eş Başkanı)

Demokrasi, eleştiri ve basın özgürlüğü ile mümkündür. Demokrasinin var olduğunu iddia edip, cezaevine atmazsın, televizyon kanallarını kapatmazsın. Bu Avrupa’da herkese karşı tehdittir. Biz kapatılan televizyon kanallarının yeniden açılmasını, gazetecilere ve ifade özgürlüğüne yönelik tehditlere karşı çıkılmasını talep ediyoruz. Hükümetimizin bunları ciddiye almasını istiyoruz. Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk ve Faşizme Karşı Birlik olarak, bu konuyu değişimin anahtar sorusu olarak gündeme getireceğiz. Kanalınızı destekliyoruz, mücadeleye ve yayına devam.

5. Kevin COURTNEY (NUT Ulusal Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri)

Türkiye’nin tüm ilerici güçlerine dayanışma mesajlarımı iletmek istiyorum. Erdoğan Hükümeti’nin ifade özgürlüğünü engellemek ve televizyon kanallarını kapatmak için atmış olduğu adımları duyduk. Bunun demokratik olmak isteyen her ülke için utanç verici olduğunu düşünüyoruz. Görüşlerimizi özgürce ifade edebilmeliyiz. Türkiye’nin bütün ilerici güçleri ve Hayatın Sesi ile dayanışma içinde olacağız.

 

2013960cookie-checkİngiltere’den Hayatın Sesi’ne destek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.