İngiltere’nin ressam ve yazar Şenergüç’e ayıbı

Londra’da 16 Aralık’ta yüksek kolesterolün yol açtığı kalp krizi sonucu yaşamını yitiren ressam ve yazar Metin Şenergüç’ün (58) cenazesi bürokratik işlemlerden dolayı 20 gün morgda bekletildi.

1998’de Camberwell School of Art’ın Güzel Sanatlar Resim bölümünü bitiren ve 2000’de de St. Martins School of Art’a “master” yapan sanatçı ve siyaset üzerine köşe yazıları ve makaleleriyle de tanınıyordu.

5 OCAK’TA İZMİR’DE TOPRAĞA VERİLECEK

Şenergüç’ün 8 yaşındaki oğlu Efe’nin annesi Nevin Çetin, Şenergüç’ün cenazesinin İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi’ndeki (NHS) gereksiz bürokrasi ve gecikmeden dolayı 20 gün morgda bekletildikten sonra, Şenergüç’ün vasiyeti ve ailesinin isteği üzerine İzmir’e gönderildiğini belirterek, “Şenergüç’ü 5 Ocak Cumartesi Bostanlı Beşikçioğlu Cami’de öğle namazı sonrası Karabağlar Paşaköprü Mezarlığı’nda sonsuza uğurlayacağız” dedi.

Şenergüç’ün dostlarından gazeteci Faruk Eskioğlu da NHS’i şöyle eleştirdi:

“Şenergüç dostumuz yatağında ölü bulundu. Acımız çok büyük. Toplum ve Türkiye için gerçekten çok büyük bir değerdi. Acı yanı fırçası ve kalemiyle özelleştirilmesine ve elemanlarının ücretlerinin düşüklüğüne karşı mücadele ettiği NHS’in ona son görevde saygısızlık yapmasıdır. Dostlarının zorlamasına karşın aile hekimliğinden adli tıpa ölüm raporu bir haftada gitti. Adli tıp görevini savsaklayınca otopsi Noel tatili sonrasına kaldı. Sonra araya yeni yıl tatili girdi. 28 Aralık’ta dostumuz Şenergüç’ün otopsi yapılabildi ve ‘ölüm sertifikası’ ancak 31’inde alınabildi bu kez yeni yıl tatili ve sonrasında Türkiye’nin Londra Başkonsolosluğu’nda da işlemler araya girdi. Çok üzgünüz.”

Metin Şenergüç (Fotoğraf: Vehbi Koca)

ESERLERİNİN SERGİLENDİĞİ ANMA DÜZENLENECEK

Şenergüç’ün iyi bir sanatçı ve sanat eleştirmeni olduğunu belirten Şenergüç’ün dostlarından Sümer Erek de “İngiltere ve Türkiye’deki sanat camiasının başı sağolsun. Kaybımız çok büyük. Ocak ayının ikinci yarısında Londra’da Şenergüç’ün eserlerinin de sergileneceği bir anma düzenleyeceğiz” dedi.

Şenergüç’ün dostlarından Mehmet Taş ise Şenergüç’ün sanat adına kalıcı eserler bıraktığını vurgulayarak, “Onu en verimli döneminde yitirmenin üzüntüsü içindeyiz. İyi bir ressam ve iyi bir yazardı. Şenergüç sanat üzerine farklı konularda iki kitap hazırlıyordu.  En kısa zamanda çalışmalarını okurla buluşturacağız. Resimlerinin de katalog olarak yayınlanmasını sağlayacağız. İzmir’deki Şenergüç ailesine başsağlığı dilerken acılarını Londra’da da yaşadığımızı iletmek isterim” diye konuştu.

 

2259980cookie-checkİngiltere’nin ressam ve yazar Şenergüç’e ayıbı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.