İngiltere’ye, Ankara Anlaşması davası

İngiltere’nin, Ankara Anlaşması vize koşullarında yaptığı değişiklikten etkilenen Türk vatandaşları, değişikliğin geriye dönük uygulanmasına karşı dava açmaya hazırlanıyor.

Değişiklikler nedeniyle mağdur olduğunu ileri sürenlerin kurduğu Türk İş İnsanları Birliği, dava sü­reci ve avukatlık masrafları için ge­rektiğini belirttikleri 100 bin pound için İnternet üzerinden bağış kam­panyası başlattı.

Kampanyanın sayfasında şu açıklamaya yer veriliyor: “Dört yılda süresiz oturma izni ala­cağı beklentisiyle Ankara Anlaş­ması kategorisine giren ve Bir­leşik Krallık’ta iş kuran yaklaşık 12 bin 500 kişi, İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın kendilerine bunu te­yit eden mektuplar göndermesine rağmen artık dört yılın sonunda başvuru yapamıyor.

Ayrıca iki çocuğu olan bir ai­lenin başvurmak için artık 10 bin pound (63,183 lira) civarı bir ücret ödemesi gerekiyor. Bu değişiklik­leri çoktan Ankara Anlaşması’na başvurmuş ve Birleşik Krallık’a yerleşmiş kişilere geriye dönük olarak uygulamanın haksız oldu­ğunu düşünüyoruz, o nedenle ya­sal itirazda bulunmak için para topluyoruz.”

Ankara Anlaşması uyarınca, Av­rupa Birliği’yle işbirliği anlaşması imzalayan ülkelerin yurttaşlarına, İngiltere tarafından iş kurma izni vizesi veriliyor. Bu vize kapsa­mında dört yıl oturum izni verilen kişilere, dördüncü yılın sonunda süresiz oturum iznine başvuru hakkı tanınıyordu.

15 Haziran’da açıklanan kural­lara göre ise başvuru yapma ko­şulu beş yıla çıkarıldı, önceki uygu­lamadan farklı olarak dil ve kültür sınavının yanı sıra kişi başı 2 bin 389 pound (15 bin lira) başvuru üc­reti koşulu getirildi. Bu değişiklik­ler, halihazırda Ankara Anlaşması vizesi olan ve dört yılını doldur­mayı bekleyen kişileri de etkiledi.

 

2215200cookie-checkİngiltere’ye, Ankara Anlaşması davası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.