Çin’in İsrail ile İran arasında zor tercihi

Batılı ülkeler son günlerde Tahran’a yönelik yeni ve daha sert yaptırımlar için diplomatik çabalarını hızlandırmış durumda. İkna çabasının hedefinde de, İran ile ticari bağları nedeniyle yaptırımlara çok da sıcak bakmayan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyeleri Rusya ve Çin var.

The Financial Times, Çin’i ikna etme çabalarına, İran’ın nükleer silah sahibi olmasından en çok korkan ülke olan İsrail’in de katıldığını duyuruyor haberinde. Geçen hafta bir grup İsrailli yetkilinin Pekin’de temaslarda bulunduğunu aktaran gazete Çin-İsrail ilişkisine dair şu satırlara yer veriyor:

“Çin’in İran konusundaki pozisyonu, bu ülkede giderek genişlemekte olan enerji alanındaki çıkarları ile on yıllardır dış politikasının temellerinden birini oluşturan, Amerika Birleşik Devletleri ile sorunsuz bir ilişki yürütme arzusu arasında bir tercih yapmak olarak açıklanır genelde.

Ancak Çin’in artık Orta Doğu’daki çıkarlarının giderek genişleyen ağını da hesaba katması gerekiyor ve bu hesap, yaptırımlara bakışını etkileyebilir. Hatta şimdiden dış politika yönetiminin bir kanadı, İran ile fazla yakınlaşmanın Pekin’in Ortadoğu’daki çıkarlarına zarar vereceği inancında.

Çin’in bu bölgedeki çıkarları denince, aslında İsrail de bunun bir parçası. Pekin uluslararası platformlarda Filistin yanlısı bir tutum izlese ve İsrail’in nükleer silah sahibi olmasını eleştirse de, son yıllarda iki ülke alışılmadık bir şekilde yakınlaştı. İsrail’in Çin’in silah alımlarında anahtar konuma sahip olması bu yakınlaşmanın en önemli sebeplerinden.”

1194230cookie-checkÇin’in İsrail ile İran arasında zor tercihi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.