Çin’in tekstildeki Truva Atı: Hong Kong

AB Komisyonu’nun Çin tekstilini konu alan raporuna göre, Çin’in ihracatının yılın ilk çeyreğinde yüzde 12 gerilemiş olmasına rağmen Hong Kong’un ihracatındaki yüzde 234’lük artış, kota engeline takılmamak isteyen Çinli üreticilerin Hong Kong üzerinden satış gerçekleştirdiği iddialarını destekliyor.

AB kotalarının erken dolması nedeniyle Çin tekstil ürünleri geçen yıl uzun süre gümrüklerde bekletilmişti.

Rapora göre Dünya tekstil kotalarının kaldırıldığı 2005 yılında Çin’den AB’ye yapılan tekstil ithalatı, hacimde yüzde 36 ve değer bazında yüzde 42 artış kaydetti. Aynı şekilde serbest ticarete konu olan kategorilerde Çin ürünlerinin AB’deki pazar payı, miktar bazında yüzde 130 ve toplam değer bazında yüzde 82 yükseldi.

Raporda Çin’in AB’ye olan tekstil satışının 2005 yılının ilk aylarında çok hızlı artarken 10 Haziran’da imzalanan ve yıllık kota öngören anlaşmanın ardından gerilemeye başladığına dikkat çekildi.

Bu durumda geçen yıl Hindistan, ABD ve Türkiye dışındaki diğer büyük tekstil ihracatçılarının tümünün AB’de pazar kaybettiği belirtilen raporda, Pakistan, Endonezya, Tayland, Güney Kore, Filipinler, Tayvan, Hong Kong ve Makao’nun ihracatlarındaki gerilemelerin yüzde 10 ile yüzde 50 arasında değiştiği vurgulandı.

Raporda geçen yıl AB’ye olan tekstil ihracatındaki artışın ise Türkiye’de yüzde 4, ABD’de yüzde 14 ve Hindistan’da yüzde 18 olduğu bildirildi.

Bu yılın ilk çeyreğine ilişkin verilerin de ele alındığı raporda, mart ayı sonu itibariyle AB’nin toplam tekstil ithalatının, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 gerilediği belirtildi.
Aynı dönemde kotaya tabi ürünlerde Çin’den yapılan ithalat ise miktar bazında yüzde 12 azalırken birim fiyatlar yüzde 9 yükseldi.

AB Komisyonu’nun raporunda, yılın ilk üç ayında Türkiye’nin AB’ye tekstil ihracatının yüzde 4, Hindistan, Bangladeş, Pakistan ve Endonezya’nın ihracatlarının ise daha büyük oranlarda (yüzde 5-24) arttığı ortaya konuldu.

 

 

1130630cookie-checkÇin’in tekstildeki Truva Atı: Hong Kong

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.