Çinli lidere yogolu protesto

Çin’in Tibeti işgali ve Dalai Lama’nın sürgüne çıkmasını protesto eden Tibetli ve onlara destek verenler Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği karşısındaki Çin Büyükelçiliği önünde yogo yaparak protesto etti. Geleneksel olarak yaz kış her gün yogo yaparak Çin’i protesto edenlerin sayısı Cumhurbaşkanı Hu Jintao’nun İngiltere ziyareti ile kalabaklaştığı gözlendi.


Protestocuların açtıkları imza kampanyasında Çin’de son 56 yıl boyunca Çin Komünist Partisi yönetimi altında 80 milyon insanın öldüğü öne sürülerek Başbakan Tony Blair’in Cumhurbaşkanı Hu Jintao ile görüşmemesi istendi.


İNSAN HAKLARI KARNESİ ZAYIF DOLU


İngiltere’deki ulusal gazeteler de Çinli ziyaretçiyi ön sayfalarına taşıyarak gündemlerine aldılar. 


The Independent’ın “Çin yapımı” manşetini atarak Çin bayrağı üzerinde, Pekin Yönetimi’ne yönelik eleştirileri şöyle sıraladı:


“Çin her yıl yaklaşık 10 bin kişiyi idam ediyor. Ülkede muhalifler ‘akli dengesi tehlikeli derecede bozuk olarak’ görülüyor, kendilerine özel tedavi uygulanıyor. Tibetli lider Dalai Lama’nın destekçileri sık sık ya kayboluyor ya da işkenceye maruz kalıyor. Çin yönetimi nüfusunun çoğu Müslüman Doğu Türkistan’da da eylemcileri hapse attı, onları çalışma kamplarında ‘yeniden eğitti’. Bu kişilerden bazıları idam edildi, bazılarına da kelepçelenip dövülmeleri sonrası elektrik şoku verildi.”


FOTOĞRAF  (AÇIK GAZETE): Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği karşısındaki Çin Büyükelçiliği önünde yogo yapanlar

785070cookie-checkÇinli lidere yogolu protesto

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.