Iowa’da Huckabee ve Obama’nın zaferi

Aslında Iowa başkan adayları açısından belirleyici olan büyük bir eyalet değil.

Siyah nüfus ve Latin Amerikalı göçmen sayısı bakımından çoğu eyaletin gerisinde, bu yüzden sonuçların Amerika Birleşik Devletleri’nin geneline ilişkin bir işaret vermesi beklenmiyordu.

Ama bu ön seçimi önemli kılan; yaklaşık bir yıldır kampanya yürüten her iki partiden aday adaylarının, yandaşlarını ne kadar etkileyebildikleri, ikna edebildiklerini görmeleri için bir fırsat oluşturdu.

Ayrıca sonuçlar; ilk sırada ya da en azından ilk üç sırada yer alacak adayların seçim kampanyalarına, bağış toplama çabalarına önemli bir ivme kazandıracak.

Bir sonraki ön seçim de New Hampshire eyaletinde 8 Ocak Salı günü düzenlenecek.

IOWA SONUÇLARI
DEMOKRATLAR
Barack Obama – yüzde 37.6
John Edwards – yüzde 29.7
Hillary Clinton – yüzde 29.5
Bill Richardson – yüzde 2.1
CUMHURİYETÇİLER
Mike Huckabee – yüzde 34.3
Mitt Romney – yüzde 25.3
Fred Thomson – yüzde 13.4
John McCain – yüzde 13.1
Ron Paul – yüzde 10
Rudy Giuliani – yüzde 3.5

Iowa’da dün düzenlenen ön seçimde ise, Demokrat Parti’de kampanyasını
”değişim” sloganı üzerine oturtan 46 yaşındaki en genç başkan adayı Barack Obama, yüzde 38’e yakın oy aldı.

2004 seçiminde Demokrat Parti’nin başkan yardımcısı adayı ve Washington’da lobi esasına dayalı siyaset sistemini değiştirme vaadiyle yola çıkan John Edwards yüzde 30’la ikinci oldu.

Ülke çapında en iddialı aday konumundaki eski Başkan Bill Clinton’ın eşi Hillary Clinton ise yüzde 29’la üçüncü olabildi.

Obama, sonuçların açıklanması ardından zafer konuşmasında kazanırsa ABD’nin büyük bir değişimden geçeceğini belirterek, ”Bazıları, bugünün hiç gelmeyeceğini savunuyordu. Ancak tarihteki bir dönüm noktası niteliğini taşıyan bu gecede, yapılamaz denileni yaptınız” dedi.

Hillary Clinton ise konuşmasında yarışın daha yeni başladığını ve bu ilk sonucu fazla önemsemediğini kaydetti.

Cumhuriyetçi Parti’deyse, yarışa sonradan katılan ve kampanyası son dönemde ivme kazanan eski rahip ve eski Arkansas Valisi Mike Huckabee, rakiplerine karşı ezici bir zafer elde etti.

Huckabee yüzde 34; eski Massachusetts valisi Mitt Romney, yüzde 25 civarında oy alırken, bu iki adayı, eski senatör Fred Thompson ve Arizona senatörü John McCain izledi.

Mike Huckabee de destekçilerine hitaben konuşurken, ”Bu gece Amerikan siyasetinin, hala sizler gibi sıradan vatandaşların elinde olduğunu ve en fazla bağış toplayanın değil, çocuklarımız ve onların geleceği için en fazla umut, hayal ve heves uyandıranın önem taşıdığını gösterdiniz” dedi.

Iowa ön seçimleri sonuçları kadar özellikle demokratların cephesinde katılım oranıyla da dikkat çekici oldu.

2004 yılında 124 bin kişinin katıldığı ön seçime dün 220 bin civarında kişi katıldı.

8 Ocak’ta yapılacak New Hampshire eyaletinde yapılacak ön seçimlere ilişkin kamuoyu yoklamaları demokratlar cephesinde yarışın Obama ile Clinton, cumhuriyetçiler cephesinde ise John McCain ve Mitt Romney arasında geçeceğine işaret ediyor. (BBC)

1164250cookie-checkIowa’da Huckabee ve Obama’nın zaferi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.