IRA ve Sinn Fein’in en önemli isimlerinden McGuinness öldü

Kuzey İrlanda özerk yönetiminin eski Başbakan Yardımcısı, Sinn Fein partili Martin McGuinness, 66 yaşında hayatını kaybetti. McGuinness’in bir süredir nadir görülen bir kalp rahatsızlığı çekiyor olduğu belirtildi.

Evrensel Londra Temsilcisi Arif Bektaş, “Eski IRA lideri McGuinness’le ne zaman konuşsak; “Cesaretli bir iktidarın girişimiyle Kürt sorunu masada çözülebilir. Ama ilk hamlenin her zaman hükümetlerden gelmesi gerekir. Aksi taktirde gerilla mücadeleleri ile baş edilemez” derdi. Güle güle koca Martin!” diye konuştu.

McGuinness, İrlanda Cumhuriyet Ordusu IRA’nın liderlerinden biriyken, Kuzey İrlanda barış sürecinde yer aldı ve 1998’de imzalanan Hayırlı Cuma Anlaşması’ndan sonra kurulan iktidar paylaşımına dayalı hükümette görev aldı.

2007’de özerk yönetimin başbakan yardımcılığını yaptı ve Demokratik Birlik Partisi liderleri Ian Paisley, Peter Robinson ve Arlene Foster ile birlikte çalıştı.

McGuinness Ocak ayında, Demokratik Birlik Partisi’nin bir enerji skandalı karşısındaki tutumunu protesto için istifa etmiş ve istifası erken seçime gidilmesine neden olmuştu.

Sinn Fein lideri Gerry Adams “Martin hayatı boyunca büyük bir kararlılık, dürüstlük, alçak gönüllülük gösterdi ve kısa süren hastalığı boyunca da bu değişmedi. Ülkesinin yeniden birleşmesi, barış ve uzlaşma için yorulmadan çalışan tutkulu bir cumhuriyetçiydi. Ama her şeyin ötesinde ailesini ve Derry halkını sevdi ve her ikisiyle de büyük gurur duyuyordu” dedi.

Derry’nin Bogside bölgesinde büyüyen Martin McGuinness, kent sokaklarında karşılaştığı ayrımcılık ve cinayetler nedeniyle “radikalleştiğini” söylemişti.

Kanlı Pazar’da Derry’de IRA’nın ikinci adamıydı

1972’de 21 yaşındayken, 14 protestocunun askerler tarafından öldürüldüğü Kanlı Pazar olayının yaşandığı dönemde, IRA’nın Derry kentindeki ikinci adamıydı.

McGuinness, patlayıcı ve cephane bulunan bir araçla yakalanmasının ardından tutuklanmış ve biri IRA üyeliğinden olmak üzere iki kez ceza alarak hapis yatmıştı.

Martin McGuinness ve Kraliçe

McGuinness 2012’de Kraliçe’yle el sıkışmıştı. Ancak liderlik potansiyeli de erken keşfedilmişti. İngiliz hükümetiyle gizli görüşmeler için Gerry Adams ile birlikte Londra’ya gittiğinde sadece 22 yaşındaydı.

1974’te IRA’dan ayrıldığında siyasete geçtiğini söylemişti. Ancak güvenlik uzmanları, IRA’nın 1980’lerin ortalarında düzenlediği en kanlı eylemlerinde hala örgütün liderlerinden biri olduğuna inanıyordu.

Kraliçe ve Martin McGuinness 2012’de el sıkışmış ve bu McGuiness’in siyasi yolculuğunda “sismik bir an” diye tanımlanmıştı. McGuinness, son yıllarda “Benim savaşım sona erdi. Bir siyasi lider olarak görevim bu savaşı önlemek ve bu konuda çok tutkuluyum” demişti.

2071570cookie-checkIRA ve Sinn Fein’in en önemli isimlerinden McGuinness öldü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.