Irak çakalından duygusal savunma

Banka bünyesinde konuyu incelemek üzere kurulan özel komisyonca suçlu bulunan Wolfowitz, kaderiyle ilgili kararı verecek olan kurula verdiği ifadede, “bu konu yüzünden kendisine karşı bir yaptırım uygulanmasının ya da güvenilirliğini yitirdiği sonucuna varılmasının haksızlık olacağını” söyledi.

Wolfowitz, yaptığı “duygusal konuşmada” yönetim kurulu üyelerinden, “sadece kendi hayatını değil, bankanın imajını da etkileyecek kararlarını” alırken adil davranmalarını da “istirham etti”. Kendisinin ve kız arkadaşının son bir ayda kamuoyu önünde gülünç düşürülüp, alay konusu olduğunu söyleyen Wolfowitz, “Bu hallere düşmemden keyif duyanların olduğunu biliyorum. Umarım siz böyle düşünmez ve kararınızda bankanın uzun vadeli çıkarlarını göz önünde tutarsınız” dedi.

“Göreve başlarken ABD Savunma Bakanlığından beraber getirdiği danışmanlarını dinleyip banka çalışanlarının görüşlerine önem vermemekle hata ettiğini” kabul eden ve bundan sonra “yöneticilik tarzını değiştirip, banka çalışanlarının güvenini yeniden kazanmaya çalışacağına” söz veren Wolfowitz, “tam da bu hatasını fark edip
tarzını değiştirecekken krizin patladığından” yakındı.

BAYAZ SARAY TUTUM DEĞİŞTİRİYOR

Dünya Bankasının 24 farklı ülke temsilcisinden oluşan yönetim kurulunun, bugün başkanın kaderini belirlemek için yeniden toplanacağı bildirilirken, şimdiye dek Wolwofitz’i kesin bir dille destekleyen ABD yönetiminden de bir tutum değişikliği işareti geldi.

Skandal patlak verdiğinden beri Wolfowitz’in görevde kalması gerektiğini savunan Beyaz Saray’dan dün yapılan açıklamada sözcü Tony Snow, şu aşamada aynı tutumu korumakla birlikte, “daha ileri bir tarihte bankanın nasıl yönetilmesi gerektiğiyle ilgili tüm görüşlere açık olduklarını” söyledi.

Wolfowitz’e karşı getirilen suçlamaların “kovulmayı gerektiren bir suç olmadığı” görüşünü savunan sözcü, bu suçlamalar bir kez çözüme kavuşturulduktan sonra, bankanın liderliği konusunun ayrıca ele alınabileceğini ve bu konuda tüm görüşlerin müzakere edilebileceğini” ifade etti.

ABD yönetiminin ilk kez Wolfowitz’in görevden ayrılması olasılığını kabul etmeye hazır olduğunu ifade etmesi, Washington’ın, Avrupalı ortaklarının direnişini dikkate almak zorunda kaldığının işareti olarak değerlendiriliyor.

Dünya Bankası başkanlığına getirilmeden önce ABD Savunma Bakan Yardımcısı olarak Irak’ın işgalinin mimarları arasında bulunan Wolfowitz’i, Avrupalı üyeler baştan beri içlerine sindirememişti. Sevgilisine haksız terfi ve parasal kazanç sağlamaktan suçlu bulunan  Wolfowitz, Dünya Bankası başkanı olarak önceliği, yolsuzluklarla savaşa ve dürüst yönetim anlayışını geliştirmeye vereceğini açıklamıştı.

 

1151050cookie-checkIrak çakalından duygusal savunma

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.