Irak başbakanından ABD’lilere emir

ABD ordusu, kaçırılan bir askerlerini aramak için semti geçen haftadan beri ablukaya almıştı. Bölgeye giriş çıkışların sıkı kontrole alınması, nüfusun yoğun olduğu Sadr’da tansiyonun giderek artmasına yol açıyordu.

El Maliki, bu tür önlemlerin sadece olağanüstü durumlarda ya da sokağa çıkma yasağını uygulamak amacıyla alınması gerektiğini söyledi. Irak başbakanı, Bağdat’ta trafiğin engellenmeden akması gerektiğini belirtti.

Amerikalı bir ordu sözcüsü, başbakanın kaygılarına nasıl bir yanıt verileceğini konuşmak üzere komutanların biraraya geldiğini söyledi. Sadr mahallesi, ABD karşıtı söylemiyle tanınan Şii dinadamı Mukteda es Sadr’a bağlı militan grup Mehdi Ordusu’nun denetiminde.

Mukteda es Sadr, bölgenin askeri ablukaya alınmasını protesto amacıyla burada genel grev ilan etmişti. Gazeteciler dükkan, okul ve işyerlerinden çoğunun greve uyarak açılmadığını bildiriyor.

BBC’nin Orta Doğu uzmanı Roger Hardy, Irak başbakanının sözlerinin Mukteda es Sadr’ın gücünü ve Bağdat hükümetiyle Amerikalı müttefikinin farklı önceliklerini gözler önüne serdiğini söylüyor. Hardy’ye göre kendisi de Şii kökenli olan başbakanın, es Sadr’ın ve Sadr mahallesinde yaşayan 2-3 milyon Şii’nin desteğine ihtiyacı olduğu yorumunu yaptı.
(BBC)

1139560cookie-checkIrak başbakanından ABD’lilere emir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.