‘Irak bölünürse iç savaş çıkar’

Abdullah Gül, Amerikan-Türk Cemiyeti’nde (American-Turkish Society) düzenlenen kahvaltılı toplantıda bir konuşma yaptı. 

Konuşmasında Türkiye’nin, patlamaya hazır Ortadoğu’da istikrarlı bir ülke olduğunu vurgulayan Gül, son 4 yılda ülkede pek çok siyasal, yasal ve ekonomik reformun yapıldığını hatırlattı. 

Gül, Türkiye’de demokrasinin artık çok daha güçlü olduğunu ifade ederek, ekonomik göstergelerin de çok iyi gittiğini kaydetti. 

AB’nin Türkiye ile katılım müzakerelerine başlamasını tarihsel bir adım olarak niteleyen Gül, Avrupa kamuoyunda Türkiye ile ilgili olumsuz algılamaların değişmesi gerektiğini söyledi. 

Afganistan ve Irak’ın da önemine dikkati çeken Bakan Gül, Türkiye’nin iki ülkede de geçiş sürecini desteklediğini dile getirdi ve bu geçiş döneminde iki ülkenin de oradaki halkların kültürlerine ve geleneklerine önem verilmesi gerekğini dile getirdi. 

Irak’taki mezhep çatışmasının da yalnızca Iraklılar için değil, bölge ve tüm dünya için tehlikeli olduğunu belirten Gül, bu yüzden Irak’ın toprak bütünlüğünün ve siyasal birliğinin çok önemli olduğunu vurguladı. 

Gül, Irak’ın bölünme olasılığıyla ilgili bir soru üzerine, bu konuyla ilgili yanlış bir değerlendirme yapıldığını, bazı çevrelerde sanki bir tek Türkiye’nin Irak’ın bölünmesiyle ilgili endişelerinin olduğu ya da Türk ve Kürtler’in birbirlerine karşı olduğu gibi yanlış bir düşüncenin bulunduğunu söyledi. 

Bakan Gül, tarih boyunca Türkler’in Kürtler’i koruduğunu hatırlatarak, bugün de bölgede bir karışıklık olsa yine Türkler’in Kürtler’i koruyacaklarını söyledi. 

PKK terör örgütünün Kuzey Irak için de bir tehdit olduğunu yineleyen Gül, Irak’ın bölünmesi durumunda bu sorunun yalnızca Irak’ı değil, bölgeyi ve tüm dünyayı etkileyeceğini söyledi.

1136960cookie-check‘Irak bölünürse iç savaş çıkar’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.