Irak gazı Türkiye üzerinden ihraç edilecek

Bakan Güler, CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek’in yönelttiği soru önergesine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan adına yazılı yanıt verdi.


Güler, Irak gazının Türkiye’ye taşınmasıyla ilgili İstanbul’da 9 Mart 2007’de yapılan “Türkiye-ABD-Irak Üçlü Enerji Çalışma Grubu” toplantısına, TPAO ve BOTAŞ temsilcilerinin de katıldığını, Türk heyetine kendisinin, ABD heyetine ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matthew Bryza, Irak heyetine ise Irak Doğalgaz Boru Hattı Şirketi Genel Müdürü Salah Aziz Karım’ın başkanlık ettiğini kaydetti.


Toplantıda, öncelikli olarak Irak enerji güvenliğinin önemi üzerinde durulduğunu, tarafların, enerji alanında işbirliğinin geliştirilmesinde mutabık kaldığını belirten Güler, “Toplantılar sonucunda TPAO ve SHELL’in birlikte doğalgaz üretmesi tartışılmıştır. Ancak, toplantıya SHELL şirketinden temsilci katılmamıştır” dedi.


Bağdat’ın kuzeyindeki 5 sahadan üretilecek toplam 280 milyar metreküp rezerve sahip Irak gazının, Türkiye üzerinden Avrupa’ya ihraç edilmesinin planlandığını bildiren Güler, şunları kaydetti:


“TPAO, BOTAŞ, TEKFEN ve SHELL şirketleri arasında, Irak’ta bazı gaz sahalarının üretimi ve Avrupa’ya gaz ihracatı projesi üzerinde çalışmak üzere, 7 Haziran 2005’te bir mutabakat zaptı imzalandı. Devletler arası olması nedeniyle bu toplantıya SHELL şirketi katılmadı, Çalık Enerji’nin söz konusu projeye ortaklığı da gündeme gelmedi. Türkiye, toplantıda, merkezi Irak hükümetinin muhatap alınacağını ısrarla vurguladı.”


 

1053650cookie-checkIrak gazı Türkiye üzerinden ihraç edilecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.