Irak hükümetinde ipler geriliyor

Caferi’nin ülkedeki siyasi karmaşaya çözüm ve Irak’ı iç savaşın eşiğine sürükleyen mezhepler arası şiddet olaylarını bastırma yollarını müzakere etmek üzere yapacağı toplantıyı iptal ettiği bildirildi. İptalin gerekçesi açıklanmadı.

Iraklı Kürt milletvekili Mahmud Osman, toplantının iptal edilmesinin üzücü olduğunu, çünkü mevcut durumda bu tür toplantıların çok önemli olduğunu belirtti.

Sünni, Kürt ve laik partilerinin liderleri dün Şii blokundan Caferi’nin ikinci dönem için başbakanlığa adaylığını geri çekmesini istemeye karar vermişti.

Caferi, 12 Şubat’ta yapılan oylamada sadece bir oy farkla başbakanlığa aday olmuştu. Yeni hükümeti kurma görüşmeleri, Sünni partilerinin Sünni camilerine saldırıları protesto etmek amacıyla geçen hafta görüşmelerden çekilmesiyle kesilmişti.

Öte yandan AA’nın haberine göre Iraklı Kürtlerle Sünnilerin, İbrahim Caferi’nin yeniden başbakanlık koltuğuna oturmasına karşı olduğu bildirildi.

AFP’ye açıklama yapan Kürt milletvekili Mahmut Osman, meclisteki Kürt ve Sünni gruplarının, Caferi’nin yeni hükümetin de başkanı olmasını istemediklerini söyledi.

Osman, “Kürt ve Sünni grupları, Caferi’nin uygun kişi olmadığını ve onunla hükümet kuramayacaklarını düşünüyor. Caferi tarafsız davranmıyor” diye konuştu.

Irak yönetimindeki çatlak, Caferi’nin önceki günkü Ankara ziyareti sırasında açıkça ortaya çıkmış, Irak Devlet Başkanı Kürt Celal Talabani, Şii Başbakan Caferi’nin yabancı ülkelerle müzakere masasına oturma yetkisi bulunmadığını öne sürerek, Ankara ziyaretinin anayasaya aykırı olduğunu iddia etmişti.

1124310cookie-checkIrak hükümetinde ipler geriliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.