Irak ile ilk toplantı İstanbul’da

Babacan, Ankara’ya resmi ziyarette bulunan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile görüştü. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Babacan, görüşmede, Irak’taki genel durumu ve iki ülke arasındaki ilişkileri ele aldıklarını kaydetti.

Geçen yılki görüşmelerin ardından Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin oluşturulduğunu hatırlatan Babacan, şöyle konuştu:

“Bu Konseyin bakanlar seviyesindeki toplantısını bundan 4-5 hafta kadar sonra İstanbul’da gerçekleştirmeye de, bugünkü toplantımızda karar verdik ve her iki ülkeden de ilgili bakanları İstanbul’da bir araya getireceğiz. Çünkü bu, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin koordinasyonundan Sayın Zebari ve ben sorumluyum.”
Zebari de Babacan ile görüşmelerinin sonucundan çok memnun olduğunu, son derece dostane, yapıcı bir görüşme yaptıklarını bildirdi.

Üçlü mekanizma çerçevesinde şu ana kadar Bağdat’ta bazı çalışmaların ve görüşmelerin yapıldığını söyleyen Zebari, bu üçlü işbirliği mekanizmasını temsil edecek şekilde Erbil’de bir ortak komuta merkezinin kurulması planının varlığından bahsetti.
Zebari, Erbil’de üç taraflı bir komuta merkezinin kurulması konusunda ayrıntı istenmesi üzerine, “Üç taraflı mekanizma, siyasi, diplomatik ve güvenlik konularıyla uğraşıyor, ama bu merkez sahada bir merkez olacak, tüm faaliyetleri sahada koordine etmek için. O yüzden de önemli bir merkez olacak” diye konuştu.

Bu arada, diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye, Türkiye, Irak ve ABD arasında “yakın zamanda” kurulması beklenen, merkezi Erbil’de olacak merkezin görevi, istihbarat alanında bilgi değişimini sağlamak olacak.

1186040cookie-checkIrak ile ilk toplantı İstanbul’da

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.