Irak’ı mahvetti ama vicdanı rahatmış…

ABD Başkanı George W. Bush’un Cumhuriyetçi Partisi’nin geçen kasım ayında, Irak’taki durum yüzünden kongre seçimlerini Demokrat Parti’ye karşı kaybetmesinin ardından “günah keçisi” olarak görevinden alınan ABD’nin eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, görevinden ayrılmasından bu yana ilk kez verdiği röportajda, Irak Savaşı konusunda vicdanının rahat olduğunu ve geceleri rahat uyuduğunu söyledi.

Tehditler yüzünden kendisine Amerikan hükümeti tarafından tahsis edilen güvenlik görevlileri eşliğinde ABD’nin New Mexico eyaletindeki çiftliğine uçarken GQ dergisine röportaj veren Rumsfeld, görevinden ayrıldığından bu yana Bush ile temasının olmadığını kaydetti.

GQ dergisinde Rumsfeld’in, eşi Joyce’a, 75’inci doğumgünü hediyesi olarak, çiftliklerinde kullanmak üzere bir katır aldığı gibi ayrıntılar da yer aldı. Washington’dan Rumsfeld, eşi Joyce ve iki köpekleriyle New Mexico’daki çiftliğe uçakla seyahat eden gazeteci, “Katırı nerden, nasıl bulup aldınız?” sorusuna Rumsfeld’in “internetten” diye yanıt verdiğini anlattı. Gazeteci Lisa De Paulo, Rumsfeld ailesiyle geçirdiği zamanı anlatırken, “Donald Rumsfeld’den daha inatçı birisi varsa o da Gus adındaki katır olmalı” ifadesini kullandı.

Bush yönetimindeki 6 yıllık görev süresi boyunca işine gömüldüğü için, hayatın başka alanlarındaki gelişmeleri takip edemediğinin ipuçları verilen Rumsfeld’in, eşiyle birlikte trenle New York’a giderken, kondüktörün gelip “korkunç bir trajedi oldu!” sözlerinin yarattığı etki de GQ’da ilginç bir dille anlatıldı.

Joyce Rumsfeld, “korkunç trajedi” sözlerinin kendilerinde yarattığı etkinin ardından kondüktörün, “Anna Nicole Smith (eski Playboy güzeli) öldü” dediğini derginin yazarına aktardı.

Joyce Rumsfeld, Pentagon’daki görevinden ayrıldığından bu yana Rumsfeld’in sadece destek mektupları aldığını, her yerde iyi karşılandığını, herkesin boynuna sarıldığını belirtirken, “Sadece bir tane olumsuz mektup aldı. O da, arazimizi (aktris) Julia Roberts’a satmamıza sinirlenen bir adamdan” dedi.

Gazeteci Paulo, “Eğer Rumsfeld’in, görevinden ayrıldıktan sonra, çiftliğinde, kızgın, geçmişi düşünen, düşmüş kahramanı oynayacağını bekliyorsanız bu gerçekleşmeyecek. Böyle hissediyorsa bile göstermiyor. Gösterseydi zaten muhtemelen Donald Rumsfeld olmazdı. Bu adamın hiçbir pişmanlığı yok” ifadelerini kullanırken, Rumsfeld’in zaman zaman sabırsız davranmakla birlikte hiçbir kızgınlık belirtisi göstermediğine işaret etti.

Rumsfeld, “Bush’u özlediniz mi?” sorusuna “hayır” derken, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile halen görüştüklerini kaydetti. Kendisiyle aynı dönemde ABD Dışişleri Bakanlığı yapan Colin Powell için, “Hala yakın mısınız?” sorusuna ise Rumsfeld, “Hayır, yakın değiliz. Hiçbir zaman da yakın olmadık” dedi.
Röportajda Rumsfeld, daha önce iki kez Ebu Garib skandalı yüzünden istifaya teşebbüs ettiğini ve Bush tarafından “Sana ihtiyacımız var” denilerek istifa talebinin reddedildiğini aktardı.

YİNE TÜRKİYE

Rumsfeld, hayatındaki en zor zamanın sorulması üzerine Rumsfeld, ABD’nin eski başkanlarından Gerald Ford döneminde Beyaz Saray’da görev yaptığı zamana işaret etti.

Bush yönetimindeki 6 yıllık görevinde, geriye dönüp baktığı zaman ne tür hatalar gördüğü yönündeki soru üzerine Rumsfeld, daha önce de defalarca söylediği gibi yine Türkiye’nin, Irak Savaşı’ndan önce topraklarının Amerikan askerleri tarafından kullanılmasına izin vermeyişine değindi.

Rumsfeld, “Türkiye üzerinden Irak’a asker sokulabilseydi, bugünün isyancıları olan Saddam yanlılarının o kadar uzun bir süre serbestçe etrafta dolaşmasının önü kesilmiş olurdu” görüşünü savundu. (Hürriyet)

FOTOĞRAF: ABD’nin eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld

1157670cookie-checkIrak’ı mahvetti ama vicdanı rahatmış…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.