Irak’ ın çalınan tarihi Internette satışta

Bağdat Müzesi yetkilileri ülkelerinin arkeolojik mirasını kurtarmak için uluslararası çapta destek bekliyor.

Bağdat Müzesi, savaş ortamında müzeden çalınan ve çoğu arkeolojik eser olan yüzlerce materyalin “eBay” adlı sitede yasal olmayan bir yöntemle müzayede ile satışa sunulması konusunda suç duyurusunda bulundu.

Irak’ta süren savaş ortamında tarihi ve arkeolojik eserlerin de olumsuz yönde payını aldığı bilinen bir gerçek. Bağdat Müzesi’nden yapılan açıklamaya göre, eBay adlı site Internet üzerinden düzenlediği müzayede aracılığıyla M.Ö.3.000 yılına ait mühürler, M.Ö 1.700 Babil dönemine tarihlenen kabartma eserler ile 1.900 yılına ait çivi yazılı tabletleri yasal olmayan yollarla satışa sundu.

Bağdat Müzesi yetkilileri eBay adlı site hakkında suç duyurusunda bulunarak, Irak’ın arkeolojik ve kültürel mirasını kurtarabilmek ve çalınan eserlerin yeniden Irak’a iadesini sağlayabilmek amacıyla uluslararasi çapta bilim çevrelerinden acil yardım çağrısında bulundu.

Irak’ta Saddam Hüseyin yönetimin devrilmesinin ardından başkent Bağdat’taki Arkeoloji Müzesi’nden çok sayıda eser hırsızlar tarafından çalındı. Halen ülkede süren savaş ve kaos ortamı nedeniyle çok sayıda arkeolojik ören yeri de eski eser kaçakçıları tarafından yağmalanmakta.

eBay adlı site, Internet ortamında satışa sunduğu arkeolojik eserlerin hangi ülkelerden geldiği konusunda açıklayıcı bir bilgi vermezken Bağdat’ın yanı sıra online ortamda başka ülkelerden yurtdışına kaçırılan çok sayıda arkeolojik eserin illegal yollarla satışının yapıldığı biliniyor.

AÇIK GAZETE: Bağdat Müzesi yetkililerine ulaşmak ve Irak’ın arkeolojik mirasına destek çıkmak isteyen okurlar müzenin Internet adresi www.bagdatmuseum.org u ziyaret ederek Irak’ın soyulan arkeolojik ve kültürel mirası hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirler.

1103010cookie-checkIrak’ ın çalınan tarihi Internette satışta

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.