Irak petrolü Florida açıklarında

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, günlük basın brifinginde, “kuzey Irak petrolü taşıyan bir geminin ABD’ye ulaştığı ve potansiyel müşteri aradığı” yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, “Halen Florida açıklarında bir geminin olduğunun farkındayız ancak buradaki politikamız değişmedi. Irak’ın enerji kaynakları Irak halkının tümüne aittir” diye konuştu.

“ABD’nin, hukuki ihtilafları içeren vakaların olduğu durumlarda, tarafları ihtilafa dair bilgilendirdiğini ve nasıl bir yol izleneceğine yönelik tavsiye alarak kendi kararlarını almalarını önerdiğini” kaydeden Harf, “Burada olabilecek herhangi bir tahkim konusunda sizi doğrudan taraflara yönlendiriyorum” ifadesini kullandı.

Harf, bir gazetecinin, “ABD şirketlerini ve diğer yabancı hükümetleri Kürt petrolünü satın almamaları yönünde aktif biçimde uyarıyor musunuz?” şeklindeki sorusu üzerine, “Ortaya çıkan yasal mevzular varsa, tahkimin olabileceği faaliyetlere girerlerse, bunun potansiyel anlamda yasal neticelerinin olabileceği noktasında çok net olduk. İnsanları elbette buna dair uyarıyoruz” dedi.

ABD’nin pozisyonunun, Irak’ın tüm enerji kaynaklarının Irak halkına ait olduğu ve Irak hükümeti ile Kürt bölgesel yönetiminin bu kaynakların nasıl idare edileceğine dair bir anlaşmaya varması gerektiği yönünde olduğunu vurgulayan Harf, “Bizim politikamızdan ayrı olarak, bu vakada olduğu gibi, petrolle alakalı yasal mevzular varsa bir yasal tahkim süreci olabilir. Ve (yine) bizden ayrı olarak verilen bir hukuki karar olacaktır” diye konuştu.

Gazetecinin, “Eğer federal hükümet onaylamazsa, ABD şirketlerini ya da diğer uluslararası müşterileri (Kürt petrolünü satın almaktan) caydırdığınızı mı söylüyorsunuz?” sorusu üzerine, “Bundan doğacak potansiyel hukuki ihtilafların olabileceğini söylüyoruz” diyen Harf, “Onları uyarıyorsunuz değil mi?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Potansiyel hukuki ihtilafların olabileceğine dair onları uyarıyoruz. Bunlar ticari işlemler. ABD hükümeti bunların içerisine dahil değil. Politik duruş açısından bizim pozisyonumuz, Irak’ın petrolünün tüm Iraklılara ait olduğu ve federal hükümet ile Kürt bölgesel yönetiminin bu konuda bir anlaşmaya varmak için birlikte çalışmaları gerektiği yönünde. Bu çok uzun zamandır bizim pozisyonumuz oldu. Bireysel entiteleri, tanık olduğumuz bazı bu tip eylemlerden doğan hukuki neticelerin olabileceğine dair uyarıyoruz.”

1425280cookie-checkIrak petrolü Florida açıklarında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.