Irak, petrol üretimini artırmayı hedefliyor

İsviçre’nin Davos kasabasındaki Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına katılan Hüseyin El Şehristani, bu yıl, kapasitelerinin altında üretim yapan petrol alanlarından daha fazla verim alınması için anlaşmalar imzalamayı umut ettiklerini söyledi.

Irak’taki petrol üretiminin geçen yıl, Saddam Hüseyin’in devrildiği 2003 yılından bu yana en yüksek düzeyine eriştiğini ifade eden El Şehristani, son 3 ayda petrol üretimini günde 400 bin varilin üzerinde yükselttiklerini, 2008’de de aynı miktarda yükseltmeyi planladıklarını kaydetti.

Petrol fiyatlarında son dönemlerde görülen yükselişin ham petrol sıkıntısıyla ilgisinin bulunmadığını ileri süren El Şehristani, tersine piyasada insanlarından istediğinden fazla ham petrol bulunduğunu, petrol pazarının esaslarına aldırmayan spekülatörler tarafından petrol fiyatları üzerinde bahis oynandığını dile getirdi.

Son günlerde petrol fiyatlarında görülen artışı, piyasaya sunulan ham petrol miktarının azlığıyla açıklamanın yanıltıcı olduğunu öne süren El Şehristani, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve diğer üretici ülkelerin fiyat dengesinin sağlanması için herhangi bir girişimde bulunmadığını söyledi.

OPEC ve tedarikçi diğer ülkelerin piyasaya yalnızca alıcıların ihtiyacı kadar petrol verdiklerini ifade eden El Şehristani, piyasaya ihtiyacından fazla petrol sağlayabilmeleri durumunda, OPEC’in de her zaman üretimini artırmaya hazır olduğunu belirterek, ”Unutmamalısınız ki, uygulamada tüm OPEC ülkeleri kendi kapasiteleri kadar petrol üretiyorlar” dedi.

Irak Petrol Bakanlığı, önceki günkü açıklamasında, 2007 yılının ocak ayında 1.9 milyon varil olan günlük petrol üretiminin, geçen yılın kasım ayında günlük 2.4 milyon varile, geçen ay da günlük 2.475 milyon varile yükseldiğini kaydetmişti.

1165610cookie-checkIrak, petrol üretimini artırmayı hedefliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.