‘Irak’ı rahat bırakın’

Yazarın yorumu şöyle:


“Irak’ta güvenliği sağlamanın tek yolu, silahlı çeteleri gelecek yıl içinde, bir çeşit düzenli orduya dönüştürmekten geçiyor. Zira evlerini terk etmek zorunda kalan 2 milyon Iraklıyı tekrar ekonomik faaliyetlerine döndürmek için, sokaklarının artık güvenli olduğuna inandırmak gerekiyor.


Ancak bunu yabancılar yapamaz. Irak’ın şu andaki güvenlik güçleri de bu iş için uygun değil, çünkü bu ikiliye artık kimse güvenmiyor. Önümüzdeki süreçte, Irak’taki milis liderleri, şeyhler ve dini liderlerin aralarında uzlaşması gerekiyor.


Dört yıllık işgalin ardından, kendi kurumlarını oluşturmaları için Iraklıların elinde kalan tek sivil insiyatif bu.”


Bu satırlarla, Irak’ın kurtuluşunun yine Iraklılarda olduğunu savunan Guardian yazarı Simon Jenkins, “Irak’ı rahat bırakın” çağrısını yaparak şu değerlendirmeyi yaptı:.


“Ekonomiler, barış ortamında daha çabuk düzelirler. Şu anda Amerikan yardımı ile semiren gangsterler, eninde sonunda petrol gelirlerine göz dikecek ve bu tesisleri, altyapıyı korumanın kendilerinin de çıkarına olduğunu anlayacaklar.


Mezhep temelinde bölünmesi tamamlanan mahalleler, nisbeten daha güvenli hale gelecek. Ekonomik faaliyet, aşağıdan yukarıya doğru harekete geçecek. Amman ve Şam’a kaçan doktorlar, öğretmenler, tüccarlar, eski mahallelerinin artık güvenli olduğunu, Mehdi Ordusu ve Bedir Tugayları’nın kışlaya çekildiğini duyunca ülkelerine geri dönecekler.


Bu süreci hızlandıracak tek şey ise, tüm ülkelerin Irak’ı rahat bırakmalarıdır.”

800860cookie-check‘Irak’ı rahat bırakın’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.