Irak seçimlerinde “kukla yönetim” favori

Gazete, tek başına hükümet kurmak için yeterli çoğunluğa ulaşamayacağı tahmin edilen Maliki’nin koalisyona gitmek zorunda kalacağı, olası ortaklarının da yeniden başbakan olmasına sıcak bakmadığını aktardı.

The Guardian’daki yorum şöyle:

“Maliki’nin koalisyonu, Iraklı siyasi gruplar ve Bağdat’taki Amerikan büyükelçiliğinin yaptırdığı anketlerde sürekli olarak birinçi çıkıyor. Ancak 352 sandalyeli parlamentoda çoğunluğu elde edemeyeceği anlaşılıyor. Önündeki iki koalisyon seçeneği de, tekrar başbakan olması ihtimalini azaltıyor.

Seçime dört gün kala, Maliki’nin Hukuk Devleti koalisyonu en yakın rakibi olan ve tüm mezhepleri bünyesine alan, eski başbakan İyad Allavi liderliğindeki Irak Ulusal Hareketi’nin sekiz puan önünde görünüyor. Anketler Hukuk Devleti’nin sandalyelerin yüzde 30’unu alacağını gösterirken, Allavi’nin yüzde 22, muhafazakar Şii bloğu Irak Ulusal Birliği’nin ise yüzde 17 alacağı görülüyor.”

Maliki’nin son dört yılda, yabancı şirketlerle imzalanan petrol anlaşmaları ve güvenlik alanında sağlanan iyileşmeler dışında kazanımlarının çok fazla olmadığını kendisinin de kabul ettiğini belirten The Guardian Iraklı liderin kamuoyu desteğini canlı tutmayı başardığına da dikkat çekerek, batılı bir diplomatın şu gözlemlerine yer verdi:

“Bu kısmen, Maliki’nin korku siyaseti yapmasından kaynaklanıyor. Bilinmeyene yönelik korkuyu kullanarak, diğer partilerin daha da kötü bir yönetim sergileyeceğini vurguluyor. Başarısının bir başka sebebi ise, sayıları milyonlarla ifade edilen bürokratların desteğini almayı başarmış olması.”

The Times ise olası gelişmelere Amerika Birleşik Devletleri açısından bakmış ve seçimlerin Washington’ın Irak ile ilgili planlarını nasıl etkileyebileceğini analiz etti. Dikkat çeken satırlar şöyle:

“Seçimlerin şiddetten ve hileden uzak geçmesi, sonuçlarının tüm dünyada kabulü ve yeni hükümetin görevi barışçıl bir ortamda devralması, Amerikan Başkanı Obama’nın planladığı gibi, muharip askerlerini Ağustos ayında ülkeden çekmesine olanak sağlayacak.

Tersi olur ve seçim saldırılarla, hileyle gölgelenirse, hele de sonuçları tartışma yaratırsa, Amerika’nın planları tehlikeye girebilir. Olası sonuç ise bu iki senaryonun ortası olacaktır. Amerika’nın seçim sonrası huzursuzluğun ne kadarını planlarını bozmak için yeterli gerekçe sayacağı meçhul.

ABD ordusu Afganistan’daki varlığını güçlendirmiş ve egemenlik Iraklı siyasetçiler için daha hassas bir konu haline gelmişken, Washington’ın Irak’ta daha fazla kalmaya pek de hevesli olmadığı görülüyor. Irak’ın yeniden iç savaş atmosferine dönmesi ve Amerika’nın ülkeyi terk etme planlarını bozması durumunda ise, bunun ülkedeki durumu daha kötüleştirmesinden korkuluyor.”

The Daily Telegraph ise röportaj yaptığı eski başbakan İyad Allavi’nin “Eğer seçime hile karıştırılırsa parlamentoyu boykot ederim” uyarısını aktardı.

Başbakan Nuri el Maliki’nin Saddam Hüseyin benzeri bir otoriterliğe kaydığını savunan Allavi, son günlerde bazı muhalef adaylarının tutuklandığını ya da seçime girmelerinin yasaklandığını öne sürdü. Haber şöyle:

“Seküler eğilimli bir koalisyonun başında bulunan, ancak birçok Sünni grup tarafından desteklenen İyad Allavi, Maliki’nin El Kaide ile mücadele eden birçok Sünni grubu dışladığını söylüyor. Ayrıca eski müttefiki, radikal Şii Sadr hareketine de sırt çevirmekle suçluyor.

Sadr hareketi son günlerde çok sayıda taraftarlarının tutuklandığını belirtiyor. Bundan kısa bir süre önce de, Allavi’nin yardımcısı olan Salah el Mutlak’ın da aralarında bulunduğu 145 aday, Saddam Hüseyin’in Baas partisi ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle seçime girmekten alıkonmuştu.”

1075020cookie-checkIrak seçimlerinde “kukla yönetim” favori

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.