Irak’a komşu ülkeler toplandı

Türkiye tarafından 2003 yılında başlatılan komşu ülkeler sürecinde yer alan 9 ülke ile BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesinin temsilcilerini bir araya getiren toplantıda, Türkiye’yi Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Çelikkol başkanlığındaki heyet temsil ediyor.

“IRAK’IN İÇİŞLERİNE KARIŞMAYIN”

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, diğer ülkelere, belirli bir kesimi destekleyerek Irak’ın içişlerine karışmamaları çağrısı yaptı.

Açılış konuşmasında, toplumsal uzlaşmanın, Irak’ı korumak için hayati olduğunu söyleyen Maliki, “Uzlaşma inisiyatifi, bizi kurtaracak gemidir” dedi.

Stratejik konumuyla Irak’ın, bölgesel ve uluslararası alanda önemli bir oyuncu olduğunu belirten Maliki, diğer ülkelerin Irak’ın içişlerine karışmaması gerektiğini söyledi.

Maliki, “Bölge ve dünya ülkelerinden, belirli bir mezhebi, etnik grubu ya da partiyi destekleyerek, Irak’ın içişlerine müdahale etmekten kaçınmalarını istiyoruz” diye konuştu.
Başbakan Maliki, toplantıya katılan ülkelerin temsilcilerine, bölgesel ve bölgeler arası çatışmaları, barışçı diyalog yoluyla aşma çağrısında bulundu.

KONFERANS SALONU YAKININDA SALDIRI

Öte yandan Irak’ın başkenti Bağdat’ta, Irak’a komşu ülkeler konferansının yapıldığı binaların yakınında havan topu saldırısı düzenlendi.

Görgü tanıkları, Yeşil Bölge içinde, konferansın düzenlendiği Dışişleri Bakanlığı ve El Reşid otelinin arasındaki bir bölgeye iki havan topu atıldığını aktardı.

Sık sık havan topu saldırısı düzenlenen Yeşil Bölge’de, son patlamalarda ölen ya da yaralanan olduğu sanılmıyor.

Bu arada Bağdat’ta bomba yüklü aracın infilak etmesi sonucu 5 kişi öldü.

Güvenlik kaynakları, aracın Dicle nehri kıyısındaki Filistin mahallesinde, bir lokanta yakınında infilak ettiğini, patlamada 5 kişinin öldüğünü, 10 kişinin yaralandığını belirtti.
Ölen ve yaralananların tümünün sivil olduğu bildirildi.

 

1147520cookie-checkIrak’a komşu ülkeler toplandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.