Iraklı bebeklerin mamasını bile çalmışlar!

BM’nin Irak için uyguladığı gıda karşılığı petrol programıyla ilgili yürütülen bağımsız soruşturmayla ilgili ara rapor yayınlandı. Raporu hazırlayan Paul Volcker, resmen açıklanma öncesinde Wall Street Journal gazetesinde, yayınladığı makale ile milyarlarca dolarlık yolsuzluğu dünya kamuoyuna duyurdu.

Volcker,  BM’yi ‘gıda karşılığı petrol satışı’ programında adil, şeffaf ve güvenilir bir yöntem izlemediğini sert bir dille eleştirdi. Programın BM sorumlusu Benon Sevan da suçlananlar arasında yer aldı.

SİVİL HALK İÇİNDİ
Irak’ın 1990 yılında Kuveyt’i işgal etmesi ardından uygulamaya sokulan yaptırımların Irak halkı üzerindeki etkisini azaltabilmek ve halkın ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olabilmek amacıyla BM bünyesinde gıda karşılığı petrol programı uygulamaya sokulmuştu.

Bugün yayımlanan rapor, bu programın uygulandığı dönem boyunca milyarlarca doların hortumlandığını ortaya koydu.

SAVAŞ TÜCCARLARI
ABD’nin Irak’ı 2003’deki işgali sonrasında artan şikayetler ve ortaya çıkan belgeler sonucu BM Genel Sekreteri Kofi Annan, soruşturma başlattı. Soruşturma öncesi ABD’deki muhafazakarlar programın kötüye kullanıldığını öne sürerek BM Başkanı’nın derhal istifa etmesini istemişti.

Annan’ın emriyle yapılan denetimde yaklaşık 40 ülkeden yetkililer ve bazı BM çalışanları Irak’ın zorunlu ihtiyaçlar için kullanılması gereken kaynakları ve karşılığında halka dağıtılması gereken zorunlu gıda maddelerinin hortumladıkları ortaya çıktı.

SEVAN SUÇLAMALARI REDDEDİYOR

BM sorumlusu Benon SevanVolcker‘ın kendisine yönelik suçlamaları reddediyor… Sevan, herşeye karşın Irak petrolünü satın alacak kişi ve şirketleri kendisi seçtiği için sorumluluktan kaçması zor görünüyor. 

Irak bütçesi ‘kazanç kapısı’ olmuş

1098650cookie-checkIraklı bebeklerin mamasını bile çalmışlar!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.