‘Iraklı din adamlarına da para vermiş’

New York Times gazetesinin haberine göre, kimliği açıklanmayan eski bir Lincoln çalışanı, Pentagon’un geçen yıl başlarında Lincoln’dan “El Anbar’daki Sünnileri seçimlere katılmaya ve direnişten vazgeçirmeye ikna edebilecek Iraklı önde gelen din adamlarını bulmasını istediğini söyledi. El Anbar, Sünni direnişçilerin merkezi olarak biliniyor.

Merkezi Washington’da bulunan şirketin bunun üzerine 3-4 din adamını, askeri yetkililere tavsiyede bulunmaları ve onlara rapor vermeleri için “tuttuğu” belirtildi.

New York Times’ın haberinde, “Belgelere ve Lincoln şirketi yetkililerine göre şirket, din adamları ile Irak halkına ve Iraklı askerlere baskı yapılması için temasa geçti” ifadesi kullanıldı.

Lincoln’un, Amerikan ordusunun, yürüttüğü psikolojik savaş ve propaganda kampanyası kapsamında, Irak gazetelerine Amerikan yanlısı haberler yazmaları için para ödediği belirtiliyor.

Pentagon’un, çeşitli ülkelerde basın-yayın organlarında Amerikan yanlısı mesajlar çıkmasını sağlamak dahil, psikolojik savaş için 400 milyon dolarlık bir bütçe ayırdığı bildirilmişti.

USA Today gazetesinde, programdan sorumlu bir askeri yetkiliye dayanılarak geçen ay verilen haberde, kampanyayla, “terörist ideoloji”nin hedef alınacağı, yabancı okuyucu ve izleyicilerin “ABD politikalarını desteklemelerinin” hedefleneceği belirtilmişti.

Kampanyanın üç firma üzerinden yürütüleceği, bu firmalar arasında, Lincoln’un da yer aldığı açıklanmıştı.

UZMANLAR BÖLGEDE

Lincoln Başkan Yardımcısı Page Craig, gazeteye yaptığı açıklamada, din adamlarıyla temasa geçtiklerini belirterek, “Hükümetin yerel yetkilileri ve iş adamlarıyla görüşüyoruz. toplumun tüm kesimleri hakkında bilgi sahibi olmak için ilişkilerimizi geniş tutmamız gerekiyor” dedi.

Craig, “Bölgede kültür ve din konusunda uzman olan çalışanlarımız var. Yurtdışında görüştüğümüz kimselerin büyük bölümü karşılık beklemiyor, diyalog istiyorlar” diye konuştu.

New York Times’a göre Lincoln, mayıs ve eylül ayları arasında bu program için 144 bin dolar harcadı.

1121370cookie-check‘Iraklı din adamlarına da para vermiş’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.