Iraklı Kürtler ‘bağımsız devlet’ istedi


Erbil, İHA’nın haberine göre, Kuzey Irak’ta Kürdistan Referandum Hareketi Heyeti, Kürtler içerisinde yaptığı gayrı resmi halk oylamasının sonuçlarını açıkladı. Gayrı resmi halk oynasına göre, refaranduma katılanların yüzde 98.7’si, “Bağımsız bir Kürt Devleti mi istiyorsunuz?” sorusuna ‘evet’ dedi.

Yapılan referandumda, 1 milyon 998 bin 61 oy kullanılırken, 4 bin 799 oy geçersiz sayıldı. Referanduma katılanların yüzde 98.7’si olan 1 milyon 973 bin 412 kişi, “Bağımsız Kürt Devleti” için ‘evet’ derken, oy kullanan 19 bin 850 kişi ise, Irak’a bağlı kalmak için ‘evet’ oyu kullandı.

Kuzey Irak’taki Erbil, Süleymaniye, Dohok, Musul ve Kerkük’te yapılan referandum sonuçlarını Kürdistan Referandum Heyeti Başkanı Aso Kerim, heyet üyeleri ile birlikte açıkladı.

Referandum sonuçlarını açıklayan heyet başkanı Aso Kerim, şöyle konuştu:

“Daha önce Bağımsız Kürt Devleti için bir miktar imza toplamıştık. Şubat başında toplamış olduğumuz bu imzaları Birleşmiş Milletler’e, Arap ve Avrupa ülkelerine ve Irak Parlomentosu’na gönderdik. Bu seçimde bize doğan fırsatı değerlendirmek için halk oylaması kararı aldık. Gayrı resmi olarak yapmış olduğumuz bu referandumda Kürt halkının nabzını tumaya çalıştık. ‘Bağımsız bir Kürt Devleti’nin istenip istenmediğini öğrenmeye çalıştık. Bu oylama sonrasında halkımızın isteklerini bir nevi ortaya koymuş olduk. Referandum oylama sonuçlarını yine BM’ye, Avrupa ve Arap ülkelerine ve de Irak Parlamentosu’na göndereceğiz. Halkımızın bu isteğine ses verilmesini istiyoruz.”

1098760cookie-checkIraklı Kürtler ‘bağımsız devlet’ istedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.