Iraklı liderlerden sert mesajlar

Maliki, eleştirilerin kaynağı konusunda doğrudan adres göstermedi. Ancak dün, ABD Başkanı George Bush, Irak’taki siyasi süreç konusunda hayalkırıklığı duyduğunu ima etmiş, icraat beklediğini söylemişti.

Maliki ise son dönemde yapılan ve nezakete sığmadığını söylediği eleştirileri, ABD’de başkanlık seçimlerinin yaklaşmasıyla açıkladı.

Suriye’ye yaptığı ziyareti tamamlayan Maliki, son açıklamaları, bazı çevrelerin Şam’a yaptığı ziyaretten rahatsızlık duymasına bağladı.

Maliki, bu tavra önem atfetmeyeceklerini, Irak’ın kendisine “başka dostlar” bulabileceğini söyledi.

Maliki ve Suriye Başbakanı Naci el Otri, iki ülkenin güvenlik ve ekonomi alanlarında daha yakın bağlar kuracağını açıklamışlardı.

Suriye isyancıları sınırdan Irak’a sızmasını önlemek için daha fazla çaba göstereceğini açıklamış, ekonomik ilişkilerin pekiştirileceği, iki ülke arasında yeni bir doğal gaz boru hattı inşa edileceği duyurulmuştu.

Irak da Suriye’ye sığınan iki milyona yakın Iraklı mülteci için Şam yönetimine yardım sağlama sözü verdi.

Bush’un sözleri

Bush’un dün yaptığı açıklamalar, Maliki hükümeti ile arasına açıkça mesafe koyduğu şeklinde yorumlandı.


Bush’un el-Maliki’yle ilgili söylemi artık farklı

George Bush Irak Başbakanı’nı kamuoyu önünde eleştirdiği açıklamasında, daha somut adımlar atılmasını isterken; Maliki ve hükümetini değiştirip değiştirmeme kararının Amerikalı siyasetçilere değil, Irak halkına ait olduğunu kaydetmişti.

Bu sözleri Demokratların önde gelen senatörlerinden Carl Levin’e yanıt niteliğindeydi.

ABD Senatosu Silahlı Kuvvetler Komisyonu Başkanı Carl Levin, daha önce bu ülkenin meclisine, Nuri el-Maliki hükümetini ‘daha az mezhebe dayalı’ başka bir hükümetle değiştirme çağrısı yapmıştı.

ABD’nin Irak büyükelçisi ise ülkedeki siyasi süreci “son derece hayal kırıcı” hükmüyle değerlendirdi.

Maliki, bu tür eleştirilere tepki gösterirken “Kimsenin Irak hükümetine takvim dayatmaya hakkı yok. Bu hükümeti Irak halkı seçti.” dedi.

Fransa’nın önerisine ret

Iraklı siyasetçilerden ülkenin meselelerine müdahale edilmemesi yolundaki bir uyarı da Fransa’yı hedef alıyordu.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Fransa’nın Irak dışında bir yerde ülkenin rakip siyasi grupları ve mezheplerinden temsilcileri bir konferansta bir araya getirme teklifini reddetti.

Talabani, Le Monde gazetesine verdiği mülakatta böyle bir toplantıya gerek olmadığını, çünkü Iraklı siyasetçilerin gün be gün temas halinde olduğunu söylüyor.

Bu hafta başında Irak’ı ziyaret eden Fransız Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Fransa’nın Temmuz ayında Lübnanlı siyasi gruplar arasında ön ayak olduğu konferansa benzer bir toplantıyı Irak için önermişti. (BBC)
 

1156260cookie-checkIraklı liderlerden sert mesajlar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.