Iraklılar yeni bayrağı beğenmedi

Irak meclisinin, bayrağın değiştirilerek geçici bir bayrak kullanılması kararı, ülkede hoşnutsuzluğa neden oluyor. Kuzeydeki bölgesel Kürt yönetiminin isteğiyle harekete geçen Irak meclisinin aldığı karar, internetteki tartışma alanlarına katılan çoğu Arap asıllı Iraklıların eleştirilere hedef oluyor.

“BAYRAĞIN DEĞİŞMESİ UTANÇ VERİCİ”

Bir Iraklı, internette yazdığı bir yorumda, şunları söylüyor:  “Utanç verici. Binlerce Iraklı, bu bayrak dalgalanabilsin diye hayatını kaybetti. Bayrağı değiştirmek bu fedakarlığı hiçe saymaktır.” Bu arada El Hurra televizyonunun haberine göre, ülkenin batısındaki El Anbar vilayet meclisiyle Amerikan güçleriyle ittifak halindeki aşiret liderleri, yeni bayrağı kullanmama kararı aldı.

EL AMBAR BÖLGESİNDE ESKİ BAYRAK KULLANILIYOR

El Anbar’a bağlı Felluce’nin Belediye Başkanı Saad Raşid, Reuters ajansına düşüncelerini açıklarken yeni bayrağa duydukları tepkiyi dile getirdi. “Bu bir felaket. Evimde ve büromda eski bayrağı kullanıyorum” diyen Raşid, yalnızca El Anbar meclisi karar verirse yeni bayrağı kullanacağını söyledi.

Irak meclisi, salı günü, bölgesel Kürt yönetiminin mart ayında yapılacak bir toplantıda kullanmayacağını açıkladığı Saddam Hüseyin dönemine ait eski bayrak yerine, geçici olarak yeni bir bayrağın benimsenmesini kabul etmişi. Karara göre nihai bayrak belirleninceye kadar 1 yıl kullanılacak olan geçici bayrakta, eski bayraktaki kırmızı, beyaz ve siyah renkler korunmuş, ancak ortadaki Baas Partisi’nin sloganı birlik, özgürlük ve sosyalizmi temsil eden 3 yeşil yıldız çıkarılmıştı. Ayrıca 1991 yılındaki Körfez Savaşı’ndan sonra bayrağa eklenen “Allahu Ekber” yazısı da korunmuştu. Orijinal olarak Saddam Hüseyin’in elyazısından oluşan ortadaki bu yazı, 2004 yılında değiştirilmişti.
Ülkenin kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetiminin, 10 martta yapılacak bir Arap ülkeleri toplantısında, daha önce bu bölgede yasaklanan mevcut bayrağın dalgalandırılmayacağı açıklaması tartışmalara neden olmuştu.

1165590cookie-checkIraklılar yeni bayrağı beğenmedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.