Iraklılara göre ‘ek asker’ işe yaramadı

Anket beklentiler açısından daha karamsar bir manzara sunuyor…

Ankete katılanların yüzde 70’i, son altı ayda, Amerikalıların asker takviyesi operasyonu kapsamındaki bölgelerde asayiş durumunun kötüye gittiğine inanıyor.

Iraklıların yüzde 60’ına yakın bölümü, ABD ve İngiltere’nin başını çektiği yabancı askerlere saldırı düzenlemenin caiz olduğunu düşünüyor.

Katılımcıların yüzde 65’i de Irak hükümetinin icraatından memnun olmadıklarını belirtti.

İşsizlik, en büyük sorunlar arasında sıralanırken, elektrik, gaz ve yakıt gibi temel hizmetlerin düzenli sağlanamaması da en çok şikayet edilen konulardan.

Geçen ay düzenlenen ankete ülkenin 18 vilayetinde belirlenen 450 semtte, iki bini aşkın Iraklı katıldı.

Anket sonuçları, Irak’taki ABD kuvvetlerinin komutanı General David Petraeus’un operasyonların başarısı konusunda Kongre’ye bilgi vermesinin hemen öncesinde açıklandı.

Petreaus, sene başında alınan asker takviyesi kararının etkilerini yorumlayacak ve bir sonraki adım için tavsiyelerde bulunacak.

BBC ile ABC News; Irak’ın 2003 yılında ABD öncülüğünde işgalinden bu yana dördüncü kez bu yönde bir anket yapıyor.

Iraklıların geleceğe bakışı bu ankette çok daha karamsar.

“İşler gelecek yıl daha iyi olacak mı?” sorusuna iki yıl önce halkın yüzde 64’ü, evet daha iyi olacak diye yanıt verirken, şimdi bu yanıtı verenlerin oranı sadece yüzde 29.

Yabancı askerlerin ülkeden çekilmesini isteyenlerin sayısı Şubat ayında düzenlenen son ankete göre artmış görünüyor. Ancak katılımcıların yarıdan çoğu askerlerin hala güvenlik koşulları iyileşene dek ülkede kalmasını istiyor. (BBC)

1157550cookie-checkIraklılara göre ‘ek asker’ işe yaramadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.