Irak’ın ekonomik ganimeti

Türkiye, İran, Çin, Güney Kore, İtalya ve Arap ülkelerinin, petrol sektörü haricinde, ulaşım, telekom, konut inşaası ve müteahhitlik faaliyetlerindeki yatırım hacminin İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nden fazla olduğuna dikkat çekilen haberde, İngiltere ve ABD’nin ilk başlarda aralarında ExxonMobil ve Shell’in de bulunduğu dev şirketlerle petrole yatırım yaptıkları kaydediliyor.

Iraklı yetkililerin, enerji dışındaki yatırımlara Amerikan ve İngiliz firmalarının yeterince katılmamalarından şikayet ettikleri aktarılan haberde, Başbakan Maliki’nin ”Irak’taki Amerikan şirketlerinin sayısı tatmin edici değil” sözlerine yer veriliyor.

Haberde ayrıca, Irak’ın hemen hemen bütün sektörlerde yeniden inşaya muhtaç olduğuna işaret edilirken, hükümetin beş yıllık kalkınma planının toplam 186 milyar dolar büyüklüğünde 2,700 proje içerdiği aktarılıyor.

Türkiye’nin Irak’taki yatırımları konusunda da, Kazova-Koçoğlu-Tarmaş konsorsiyumunun Bağdat’ın Sadr City bölgesinde 11 milyar doları aşan, 600 bin konutluk ihaleyi alması ve Nursoy’un aldığı Bağdat’taki 1,600 konutluk ihale haberde aktarılan örnekler arasında.

Financial Times muhabiri, Amerikan ve İngiliz firmalarının Irak’a yoğun ilgi göstermemesinin gerekçelerinden birinin yüksek güvenlik maliyetleri, diğerinin de savaşın nedenlerine ilişkin algılarla ilgili olduğunu aktarıyor. Haberde görüşlerine yer verilen bir Orta Doğu uzmanı, Amerikan hükümetinin, savaşın ticari amaçları olduğu iddialarını çürütmeye çalışırken, Amerikan şirketlerini yatırım yapmak için yeterince zorlamadığını savunuyor.

1322480cookie-checkIrak’ın ekonomik ganimeti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.