“Irak’ta 10 yıllık işgalle bir şey değişmedi”

Independent gazetesinde Patrick Cockburn’ün hazırladığı Irak’ın işgalinin 10. yılına dair özel bir dosya yer alıyor.

‘Dünya Irak’ı nasıl unuttu’ başlıklı dosyada, yazar, Saddam Hüseyin’in devrilmesine yol açan işgalin 10. yılına girdiğini, bu süreç sonunda diplomatik sınırların yeniden çizildiğini ve savaşın yasallığı konusunda soruşturma üzerine soruşturma açıldığını söylüyor ve soruyor: Peki Irak şimdi ne durumda?

Siyasi, ekonomik ve toplumsal bir kriz yaşayan Irak’ın giderek daha da bölündüğünü ve ABD işgali sonrasında Şii ve Sünni gruplar ve Kürtler arasındaki çatışmanın daha da derinleştiğini belirten yazar, Irak’ın durumunun Suriye, Arap Baharı ve ekonomik kriz nedeniyle giderek daha da görmezden gelindiğini söylüyor.

Yazıda, Irak’ın her sene yaklaşık 100 milyar dolar petrol geliri olduğu, ancak Saddam Hüseyin’in devrilmesinin ardından ülkede hala normal bir hayata geçilemediği belirtiliyor.

Bir yetkilinin yolsuzluğun çok yaygın olduğuna dair sözlerine yer veren yazar, altyapı için harcanan milyonlarca dolara rağmen, bu konuda herhangi bir ilerleme olmadığını vurguluyor.

Bunun yanısıra hükümetin elektrik, temiz su ya da sağlık hizmetleri sunamadığı, işgücünün üçte birinin işsiz olduğu da vurgulanan noktalar arasında.

Yazıda şu ifadelere yer veriliyor: “Iraklılar Saddam sonrası dönemde güvenliğin artacağına ve hukuk düzeninin kurulacağına inanıyordu ancak bu gerçekleşmedi. Şiddet her ay yaklaşık 3000 kişinin öldüğü 2006 ve 2007 yıllarına kıyasla azaldı ancak bombalı saldırılar, suikastlar ve kaçırma olayları ile Irak şu an dünyanın en tehlikeli yerlerinden biri”.

Yazıda ayrıca Nuri el Maliki hükümetinin ülkeyi giderek diktatörce yönettiğini ancak kuzeydeki Kürtler üzerinde ve Sünnilerin egemen olduğu bölgelerde üstünlük kuramadığı belirtiliyor.

Cockburn yazıya şöyle devam ediyor: “ABD ve İngiltere 10 yıl önce Irak’ı işgal ettiğinde neyi hedeflemiş olursa olsun, ortaya çıkan sonuç başarılı ve refah içinde bir ülke olmadı. Bir Iraklı 2003 yılından önce siyasi bir suç nedeniyle tutuklanmış olsaydı işkence maruz kalırdı. Bu durum değişmedi. Değişen tek şey artık infaz edilme riski daha düşük”.

1375160cookie-check“Irak’ta 10 yıllık işgalle bir şey değişmedi”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.