‘Irak’ta barış ilk 100 günde kaybedildi’

The Sunday Telegraph, İngiltere’de ordu komuta kademesi tarafından hazırlanan bir raporda, Irak savaşı konusunda “kötü planlanmış ve kötü finanse edilmiş bir savaştı” tespitine yer verildiğini aktardı.


İngiltere ve ABD’nin dış politikalarının açıkça eleştirildiği raporda, “siyasi liderler, erindeki alternatiflerin tümünü değerlendirmeden ve planlarının olası etki ve sonuçlarını gözden geçirmeden bir askeri operasyon başlatmamalı” denildi.


Planlama hataları yüzünden Irak’ta barış şansının askeri müdahaleden 100 gün sonra, Eylül 2003 itibariyle kaybedilmiş olduğuna da işaret edilen raporda, hükümetin şimdi ise sorunun çözümüne ilişkin bürokratik yaklaşımlar sergilediği belirtildi.


Gazeteye göre, raporu kaleme alan askeri uzmanlar, İngiliz hükümetinin bundan böyle Afganistan ve Irak’taki gibi büyük ölçekli operasyonları yapacak kapasitede olmadığı uyarısında da bulunuyor.


16 sayfalık raporda, Irak savaşında İngiliz askerinin planlama, kaynak, mali destek ve istihbarat eksiklikleri yüzünden zayıflatıldığı da belirtilirken, “deliller ortaya koyuyor ki Irak savaşının özellikle askeri olmayan taraflarıyla ilgili çok az planlama yapılmıştı, çok az kaynak ayrılmıştı” deniliyor.


Gazete, raporda, İngiltere ve ABD’nin işgalci güçler olarak görevlerini layıkıyla yerine getirmeyerek, Cenevre Anlaşmasının şartlarını ihlal etmiş olabileceklerine de işaret edildiğini kaydediyor.


“Sınırlı sayıda kişiye dağıtım” damgalı raporda, ABD askerine yönelik eleştirilere de yer verilirken, Amerikalıların Bağdat’ın istikrarlı hale getirilmesine aşırı odaklandıkları için İngiliz komutanların güney Irak’la ilgili endişelerine hiç kulak vermedikleri belirtildi.

806690cookie-check‘Irak’ta barış ilk 100 günde kaybedildi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.