Irak’ta bayrak krizi büyüyor

Irak’ta geçen hafta, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkanı ve özerk Kürt bölgesi Başkanı Mesut Barzani’nin, bölgede mevcut Irak bayraklarının asılmaması yönünde talimat vermesi ve Başbakan Nuri El Maliki’nin de bayrağın ülkenin tüm topraklarında asılması gerektiği yönünde uyarıda bulunmasıyla patlak veren kriz giderek büyüyor. Ramadi ve Tikrit’teki Sünni aşiret liderleri, Barzani’nin kararını sert bir şekilde eleştirerek, bulundukları illerde şu an kullanılan Irak bayrağından yüzlerce dağıtacaklarını ve asılacak her yeni Irak bayrağını da ateşe vereceklerini söyledi.

BAYRAK KONTROLÜ

Şii lider Mukteda El Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu milisleri de, Bağdat’tan Süleymaniye ve Erbil gibi kentlere giden taşıtlara zorunlu olarak Irak bayrağı yapıştırıyor. Bağdat terminalinde araçlara bayrak yapıştıran milislerin, araçları yol boyunca kontrol ederek, bayrakların çıkarılmasına da izin vermediği belirtiliyor.

BARZANİ’DEN YANIT

Barzani, dün yayınladığı açıklamada, 1991 yılından bu yana Kürt bölgesinde zaten Irak bayrağının kullanılmadığını vurguladı. Barzani açıklamada, ‘2003’te Saddam düştükten sonra Irak’ta yeni bir marş ve yeni bir bayrak olacağı söyleniyordu. Şu ana kadar sadece marş değişti; ancak bayrak yine aynı şekilde kullanılıyor. Bayrak üzerindeki Allahu Ekber yazısını, 1991 yılından sonra Saddam kendi eliyle yazdı. Irak’ta birden fazla bayrak kullanılıyordu. Bunun böyle olmaması gerektiğini düşündük ve yeni bir bayrak yapılmasını istedik’ ifadelerini kullandı.

 

 

1136210cookie-checkIrak’ta bayrak krizi büyüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.