Irak’ta can pazarı yaşanıyor…

Gazetenin Bağdat’taki muhabiri James Hider, buradaki çevirmeninin ve şoförünün artık Bağdat’ta bir can pazarını yaşadığını şöyle anlattı:

“Son üç yıldır çevirmenimiz olan Ali, Salı gecesi beni arayıp, iki mezhebin beraber yaşadığı mahallelerde silahlı kişilerin gezdiğini anlattı. Komşularıyla hararetli bir bilgi alışverişi içindeydiler. Gelen Şii mi, yoksa Sünni milisler miydi?

Sünni olan Ali’nin soyadı Şii olduğunu düşündürebilecek bir isim. Kayınbiraderininki ise şüpheye bırakmayacak bir Sünni adı. Bu nedenle kapıya gelenlerin Şii olduğunu anlarlarsa kapıyı Ali açıyor. Gelenler Sünni ise, kayınbiraderi. Diğeri ise saklanıyor.

B planları ise daha basit: bir düzine kardeşin beraber yaşadığı ve bol silah bulunan 50 metre ötede bir komşu evine koşacak ve her gece karanlık sokaklarda yaşanan ölümüne çatışmalardan birine girecekler.

Iraklı bir gazeteci bana geçenlerde ‘Saddam Hüseyin 148 kişiyi öldürdüğü için yargılanırken, şimdi hükümetteki partilere bağlı olan milislerin neredeyse hemen her gün bu kadar insanı öldürüyor olması traji-komik değil mi?’ dedi. Iraklılar buna gülecek halde değiller. Herkes çantalarını toplayıp ülkeden nasıl kaçabileceğini düşünüyor. Iraklılar şu anda dünyadaki en büyük yeni göç akınını yaratıyor. Ve bu kaçış daha yeni başlıyor olabilir.”

SERT ÖNLELER GEREKİYOR

Gazete başyazısında da Irak hükümetinin bu konuda tavrını daha fazla sertleştirmesi gerektiğini belirtti.

“Sokaklarda denetim artık ‘etnik temizlik’ niyetindeki milislerin elinde. Irak bazı açılardan gitgide eski Yugoslavya’ya benziyor” diye yazan  The Times, şu yorumu yaptı:

“Eski diktatörlüğün silinip atılmasıyla geçmişe dayanan husumetler kontrolden çıktı. Dizginlenen intikam duyguları ölümcül şekilde dışa vurulur oldu. Başbakan Nuri el-Maliki bu döngüyü tersine çevirmek için kararlılık gösteriyor ama girişimleri henüz sonuç getirmedi. Hükümetin daha sert, daha hedefe odaklı ve aktif davranması gerek. 644 bin vatandaşı zaten ülkeyi terk etmiş olan Irak’ta halk ölüm timlerinin insafına bırakılmamalı.”

FOTOĞRAF (Sebati Karakurt): Bağdat

1132210cookie-checkIrak’ta can pazarı yaşanıyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.