Irak’ta dört sivile karşı 1 asker öldürüldü

Irak hükümeti, ülkede geçen 2 yıl içindeki ayaklanmada ölenler ve yaralananlarla ilgili ilk kapsamlı değerlendirmesini açıkladı. Bu değerlendirmeye göre, direnişçiler ve suç çeteleri son 2 yıl içinde 6 bin Iraklı sivili öldürdü, 16 binini yaraladı. Geçen ay da Pentagon, Irak’a 23 ay önce yapılan müdahaleden bu yana ölen ABD’li askeri sayısının 1.480’e yükseldiğini açıklamıştı.

Irak İnsan Hakları Bakanı Bahtiyar Emin, “Direnişçilerin ve suç çetelerinin, bu süre içinde yağmalama, terör, cinayet, adam kaçırma, uyuşturucu satıcılığı, kafa kesme ve benzeri olaylara karıştıklarını” söyledi.

Emin, Irak’ta rejimin düşmesinden bu yana 5 bin Iraklının da kaçırıldığının belirlendiğini, ancak buna rapor edilmeyen vakaların dahil olmadığını kaydetti.

Irak Sağlık Bakanlığı, geçen yılın son 6 ayında asker ve direnişçilerin faaliyetleri sonucu 3 bin 274 sivilin öldüğünü belirtirken, Irak’ta can kayıplarını belirleyen bir merkez, savaşın başından bu yana ölen Iraklıların tahmini sayısını 17 bin 316 ila 19 bin 696 olarak verdi.

Amerikalı bilim adamlarının Irak’ta yaptığı bir araştırmaya göre, savaştan bu yana yaklaşık 100 bin sivil öldü. İngiltere hükümeti ve Irak Sağlık Bakanlığı ise bu araştırma sonucunu kabul etmiyor.

1102670cookie-checkIrak’ta dört sivile karşı 1 asker öldürüldü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.