Irak’ta iç savaştan dünya etkilenir

Negroponte, Irak’ta son günlerde meydana gelen mezhepler arası çatışmaların bir iç savaş ve kaos ortamına dönüşmesi durumunda, bütün Ortadoğu’yu kapsayacak geniş bir çatışma çıkabileceği ve tüm dünyanın bundan etkileneceği uyarısında bulundu.

Negroponte, Kongre’de yaptığı konuşmada, “Eğer Irak kaosa sürüklenir ve demokrasi güçleri yenilgiye uğrarsa, bunun, Ortadoğu’nun bütün geriye kalan bölümüne ve hatta dünyaya etkileri olur” dedi.

Suudi Arabistan ve Ürdün’ün, Irak’taki Sünni Arapları desteklediğini, İran’ın ise “aşırılık eğilimli (Şii) unsurlarla” bağlantısı bulunduğunu kaydeden Negroponte, komşu ülkelerin başta müdahalede isteksiz olsalar da bu yola sapabileceklerini söyledi.

Negroponte, buna karşılık, Irak’ta güvenlik ve siyaset alanında ilerlemeler de olduğunu ifade ederek, “Bu gelişmeleri daha da ileriye götürebilirsek Irak’ta kazanabiliriz” dedi.

Başkan George W. Bush’un, Ocak sonunda yaptığı yıllık Birliğin Durumu konuşmasında “Irak’ta kazanacağız” ifadesini kullanmasına karşılık Negroponte’nin sadece “Irak’ta kazanabiliriz” demesi, gözlemcilerin dikkatini çekti.

1124240cookie-checkIrak’ta iç savaştan dünya etkilenir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.