Irak'ta şiddetin azalması Şiiler ve İran'dan

The Independent on Sunday'in deneyimli Irak muhabirleri Patrick Cockburn, "Irak'ta şiddet azaldı ama ABD asker sayısını artırdığı için değil" başlığını taşıyan yazısında Irak'ta şiddetin azalmasını ülkeye Şii ve İran'ın hakim olmasına bağladı.


Cockburn, Irak nüfusunun altıda birinin, yaklaşık 4,7 milyon Iraklı göçmenin hala ülkeye dönemediğine dikkat çekerek "Şiddet olayları azalmış olsa da, Irak hala dünyanın en tehlikeli ülkesi" yorumunu yaptı.


Irak'ta hayatın normale dönmekte olduğu haberlerinin Irak hükümeti ve ABD'nin propagandası olduğunu söyleyen Independent on Sunday yazarı, özetle şöyle devam etti:


"Bağdat'ta hayat, her sabah yol kıyısında 60-100 cesedin bulunduğu 18 ay öncesine göre tabii daha iyi durumda. Bunlar Sünniler ile Şiiler arasındaki kıyımın kurbanlarıydı. Bunun sona ermesinin ana sebebi, 2006-2007'deki Bağdat Savaşı'nı Şiilerin kazanmış olmasıdır.


Şiiler şu anda kentin dörtte üçüne hakim. Evlerine dönmeye çalışan Sünniler, öldürülmeyi göze almak zorunda. Irak'ın üçüncü büyük kenti Musul'da ise haftada 60-70 saldırı oluyor."


ABD HALKI HABERLERDEN SIKILDI


Patrick Cockburn, 1. Dünya Savaşı'ndan daha uzun süren Irak'taki savaştan Amerikan kamuoyunun sıkıldığını, bu yüzden de Amerikan gazete ve televizyonlarının Bağdat bürolarının hazırladığı haberlerin yayınlanmadığını, dolayısıyla şiddet haberlerinin duyulmadığını öne sürdü.


Ölen Amerikan askerlerinin sayısının azalmasını da, Sünni aşiret liderleriyle varılan anlaşma sayesinde olduğunu belirten yazar, şöyle devam etti:


"El Kaide güçlerinin kendi otoritelerini gölgede bırakmaya çalıştığını, ayrıca hükümette ufak tefek görevler alan Sünnileri öldürdüğünü fark eden bu liderler, 2006'den beri Uyanış hareketi aracılığıyla ABD ile işbirliği yapıyor. Ayrıca İran'ın, 2006'da göreve gelmesinde önemli rol oynadığı Nuri el Maliki hükümetini yüzde 100 desekleme kararı alması da, şiddetin azalmasında etkili oldu. İran, güçlü Şii lider Mukteda es Sadr ile Irak hükümeti arasında ateşkes sağladı."


"Son haftalarda ABD'nin, İran'ı pek eleştirmemesi dikkat çekici" diyen Cockburn, "Bunun sebebi de Rusya ile yaşanan gerginlik kadar, Irak'taki Amerikan güvenliğinin büyük ölçüde İran'a bağlı olduğunun anlaşılması" değerlendirmesini yaptı.


Yazar bu noktaları anlamayarak "Irak'ta zafer kazandık" propagandası yapan ABD başkan adaylarından John McCain'in iktidara gelmesiyle, Irak'taki savaşın yeniden alevlenebileceği uyarısında bulundu.

815210cookie-checkIrak'ta şiddetin azalması Şiiler ve İran'dan

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.