Irak’ta kuklalar yine anlaşamadı

Parlamentonun ilk oturumu tüm milletvekillerinin yemin etmelerinin ardından sonlandı. Ülkede herkes bir ulusal birlik hükümetinin, iç çekişmeler ve parçalanma tehdidinden kurtulmak için tek umut olduğu ortak paydasında birleşse de parlamentodaki tarafların kabul edebileceği bir hükümetin kurulmasında anlaşma sağlanamadı.

Özellikle Şiilerin başbakanlık görevi için yeniden aday gösterdikleri İbrahim Caferi’ye karşı diğer grupların eleştirileri sürüyor. Caferi de Şiiler’in dışındaki güçlerin desteği olmaksızın hükümet kuramıyor. Siyasi gözlemciler bu nedenle meclisin ilk oturumunda başkanın seçilmesi de beklemiyordu. Çünkü meclis başkanının kim olacağı da, cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık görevlerini de içeren geniş kapsamlı pazarlığın bir parçası sayılıyor.

ANAYASAYI UYGULAYAMADILAR

Irak Anayasası’na göre meclisin başkanı ilk oturumda seçmesi gerekiyordu. Hükümet pazarlıklarında ilerleme sağlanamamasına karşın, siyasi kaynaklar pazarlıkların daha olumlu bir havada ilerlediğini söylüyor. BBC’ye göre; ilerlemelerde ABD’nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad’ın arabuluculuğu ve yoğun baskısının da payı olduğu sanılıyor.

Taraflar şimdiye kadar ülkede yeni bir Liderlik Konseyi’nin oluşturulması konusunda anlaşmış durumda. Bu konseyde cumhurbaşkanı, başbakan, meclis başkanı, yargı erkinin başkanı ve siyasi parti liderlerinin bulunacak. Ancak konseyin yetkileri, hatta resmi adı üzerinde bile anlaşma sağlanabilmiş değil. Bu konseyle ilgili pazarlıklarda sağlanacak ilerleme, kimin başbakan olması gerektiğine yönelik tartışmanın azalmasına yardımcı olacağı umuluyor…

İLGİLİ HABERLER:

W. Post: Kürtler saf değiştirdi… 
Irak hükümetinde ipler geriliyor… 
Caferi: Saldırı halkı birleştirdi… 
Bush’tan Iraklı liderlere çağrı… 
Irak’ta ‘kukla’ başbakan seçiliyor… 
Talabani ve Barzani’den Caferi’ye… 

 

1125170cookie-checkIrak’ta kuklalar yine anlaşamadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.