Irak’ta kuklalar yine anlaşamadı

Komitenin Sünni üyesi Nasır El Cenabi, ”Sunulan anayasa taslağını reddediyoruz, çünkü biz taslakta mutabık kalmadık” dedi.

Irak’ta yeni anayasa üzerinde bir anlaşmaya varılması için belirlenen sürenin dolmasına dakikalar kala, Irak Meclis Başkanı, Anayasa Komisyonu’nun taslak metni kendilerine ulaştırdığını açıkladı.

Meclis Başkanı, taslak metinde genel anlamıyla bir uzlaşma sağlandığını, çözümlenememiş bazı konuların önümüzdeki üç gün içinde sonuca bağlanacağını ifade etti. Yapılan açıklamada, taraflar arasında sorun yaratan konuların neler olduğu konusunda bir ayrıntı verilmedi.

ŞİİLER UZLAŞMADI

 AP ajansı, parlamentonun anayasayla ilgili kararını ertelemesinden sonra yapılmasına rağmen, açıklamayı, Sünnilerin tamamen mutabık kalmadığı herhangi bir anlaşmayı engellemeye çalışacağının göstergesi olarak yorumladı.

Irak Meclis Başkanı Hacim El Hasani, gazetecilere yaptığı açıklamada, üzerinde anlaşılamayan konuların federalizm, federal birimlerin oluşturulması, anayasada Baas Partisi’nden ne şekilde söz edileceğiyle ilgili sorunlarla devlet başkanı, parlamento ve kabine arasında güç paylaşımı olduğunu belirtti.

El Hasani, tüm tarafların gelecek üç günde anlaşma sağlanamayan konuları çözmeye çalışacağını belirterek, meclis oturumunu oylama yapılmadan ertelemişti. 

TASLAK: ”İSLAM YASAMANIN KAYNAĞI”  
 
Öte yandan Irak Anayasa Taslağı’nda İslam’ın yasamanın ”temel kaynağı” olmasının öngörüldüğü açıklandı.

Reuters ajansının, anayasayı hazırlama komitesi üyelerine dayanarak verdiği habere göre, taslakta, ”İslam yasamanın temel kaynağıdır ve İslam’ın değişmez prensipleriyle uyuşmayan hiçbir yasa yapılamaz” deniliyor. Irak anayasa taslağında federal yapının da öngörüldüğü, ancak taslakta bu kavramın ayrıntılarıyla tanımlanmadığı da bildirildi.

1112940cookie-checkIrak’ta kuklalar yine anlaşamadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.