Irak’ta mahkumlara işkence iddiası

ICRC sözcüsü Dorothea Krimitsas, ilk kez duydukları bu iddiaları biraz daha doğrulamaya gerek olduğunu, daha fazla bilgi almaya çalışacaklarını söyledi.

Şimdilik herhangi bir çalışma yapıp yapmayacakları hakkında bir şey söyleyemeyeceğini belirten sözcü, ICRC’nin Irak’ta şimdiye kadar sadece başkent Bağdat’ın batısında Irak makamlarının kontrolünde kalan Ebu Garib cezaevinin bir bölümünü ziyaret ettiğini söyledi. Sözcü, ICRC’nin ziyaret ettiği diğer cezaevlerinin Amerikan ordusu kontrolünde olduğunu belirtti.
 
Bu arada, Uluslararası Af Örgütü, Irak Başbakanı İbrahim Caferi’nin, bu konuda soruşturma açılmasını isteyen kararınının memnuniyet verici olduğunu bildirdi.
Örgütten yapılan açıklamada, Caferi’den bu soruşturmanın sonuçlarını halka açıklaması istendi.

Örgüt süzcüsü Nicole Choueiry de, yaptığı açıklamada, Irak polisinin ve güvenlik güçlerinin Iraklı tutuklulara işkence yaptığına ve kötü davrandığına dair çok sayıda rapor bulunduğunu söyledi.

Sözcü, Af Örgütü’nün, 4 Iraklının Irak güvenlik güçlerince işkence gördüğüne dair bilgi aldıklarını da belirtti. Başbakan Caferi, gazetecilere yaptığı açıklamada, bir cezaevindeki 173 kişinin yetersiz beslenmeden mustarip olduğu konusunda kendisine bilgi verildiğini, bu kişilere bir çeşit işkence yapıldığına ilişkin ifadeler olduğunu söylemişti.

1118240cookie-checkIrak’ta mahkumlara işkence iddiası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.