Irak’ta seçim zora girdi

Ülkenin Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el Haşimi, yasa tasarısının bir önceki halini, ülke dışında yaşayan milyonlarca Iraklı’nın daha çok temsil edilmesini isteyerek veto etmişti.

Bugünkü oturumda yapılan değişiklikler Kürtler’e daha çok, Sünnilere ise daha az parlamento sandalyesi ayrılmasını öngörüyor.

Haşimi’nin yasa tasarısının bu halini veto etmesi ve parlamentoya geri göndermesi bekleniyor.

Uzmanlar, tasarı sonuçta yasalaşsa bile seçimlerin planlandığı ve Irak Anayasası’nda öngörüldüğü gibi Ocak ayında yapılmasının zor olduğunu söylüyor.

Genel seçimler, Irak’taki muharip ABD güçlerinin planlandığı gibi gelecek Ağustos ayında, tüm askerlerin de 2011’de çekilmesi için bir önkoşul olarak görülüyor.

Bağdat’taki BBC Muhabiri Jim Muir, parlamentonun bu aşamada iki sorunu çözmesi gerektiğini söylüyor. Muir’e göre bunlardan biri Haşimi’nin vetosu, diğeri de kendilerine ayrılan sandalye sayısının adil olmadığını savunan Kürtlerin seçimleri boykot etme tehdidi.

Şii-Kürt uzlaşması

Muhabirimiz, Kürtlerin sandalye sayısı konusunda, Şii ve Kürt partilerin anlaştığını ve bu konudaki değişikliğin büyük bir oy farkıyla yapıldığını söylüyor.

Taraflar, ülke dışındaki oy verenlerin, ülkelerindeymiş gibi bağlı bulundukları seçim bölgesindeki adaylar arasında seçim yapabilmesi konusunda da uzlaştı.

Kürtlerin şikayetlerini gidermek için de seçim bölgelerindeki nüfus 2005’teki gıda karnesi kayıtlarına göre hesaplanacak.

Muhabirimiz, bu şekilde bir önceki tasarıya kıyasla Kürtlerin parlamentoda daha çok sayıda sandalyeye, Sünni Araplarınsa, daha azına sahip olacağını söylüyor.

Değişikliklerde el Haşimi’nin ülkelerinden ayrılan Iraklıların temsil oranının yüzde 5’ten yüzde 15’e çıkarılması talebi de karşılanmadı.

Muhabirimiz, çoğu milletvekilinin Haşimi’nin olası vetosunu reddetmeye kararlı olduğunu, bu şekilde de tasarının bu haliyle yasalaşabileceğini söylüyor.

Ancak Muir’e göre bu ortamda seçimin planlandığı gibi gelecek Ocak ayında yapılması zor görünüyor.

Haşimi’nin ilk vetosundan sonra Irak Bağımsız Seçim Komisyonu seçim düzenleyebilmek için 60 güne ihtiyacı olduğunu açıklamıştı. (BBC)

1224720cookie-checkIrak’ta seçim zora girdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.