Irak’ta seçimi ‘resmen’ Şiiler kazandı

Açıklanan geçici sonuçlara göre seçimlere katılım oranı yüzde 58 civarında oldu. Büyük Ayetullah Ali el Sistani’nin manevi liderliğinde bir koalisyon oluşturan Şiilerin seçimlerde en yüksek oyu almaları bekleniyordu.

Geçici sonuçların açıklanmasının ardından adayların üç günlük itiraz süreleri başladı. İtirazların incelenmesinin ardından da sonuçlar resmi olarak ilan edilecek.

Şii koalisyonu Birleşik Irak İttifakı’nın seçilecek 275 parlamento üyeliğinin en az yarısını kazanması ve Başbakan’ı belirlemeleri bekleniyor.

Seçimlerin ikinci sırada bitirmeleri beklenen Kürtler ise, cumhurbaşkanının kendileri tarafından seçilmesini istiyor.

Seçim sonuçlarının kesin olarak açıklanmasının ardından mart başında yeni başbakanının atanması, mart sonunda da yeni hükümetin oluşturulması bekleniyor.

Süreç planlandığı gibi işlerse anayasa taslağı Ağustos ayının ortasında hazırlanacak. Ancak bu tarihin altı ay uzatılması söz konusu olabilecek.

Ekim ortasında ise anayasa konusunda referandum öngörülüyor. Aralık ayı ortasına da yeni hükümet için seçimler yine planlanan takvimde yer alıyor.

TÜRKMENLER’İN İTİRAZI

Bağdat’ta Türkmenler, ”Oy sandıklarımız çalındı, seçimler tanınmasın” diye yürüdü.

Bağdat’ın merkezinde, 150 kadar Türkmen, 30 Ocak’ta yapılan seçimlerdeki “usulsüzlüğü” protesto etti. Dicle Nehri üzerindeki El Cumhuriye Köprüsü’nden geçen göstericiler, Seçim Komisyonu binalarının bulunduğu bölgeye yürüdü.

Türkmen bayrağının renklerini taşıyan pankartlarla yürüyen göstericiler, federal sistem karşıtı sloganlar attı.

Pankartlardan birinde, “Türkmen bölgelerinde yapılan seçim usulsüzlüğünün giderilmesini istiyoruz” yazısı görüldü.

Göstericiler arasındaki Türkmen Kadınları Birliği üyesi Neval Muhammed, açıklamada bulunurken, “Kuzeydeki Kerkük kentinde oy sandıklarının çalındığını” iddia etti. (BBC ve diğer ajanslar)

 

1099180cookie-checkIrak’ta seçimi ‘resmen’ Şiiler kazandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.