Irak’ta silah arayışı bitti…

ABD iki yıldır askeri ve sivil uzmanlarla Irak’ta silah arıyordu. Yetkililer, Washington Post gazetesinin bu yöndeki haberlerini doğruladı.

Gazete, silahları aramakla görevlendirilen ekibin Ekim ayında yayımladığı ara rapordan bu yana durumda değişiklik olmadığını kaydetmişti.

Irak Araştırma Grubu’nun başkanı Charles Duelfer, söz konusu raporda, ‘Irak’ta ortaya çıkarılabilecek herhangi bir yasak silah bulunmadığı’na hüküm vermişti.

Irak’ın elinde kitle imha silahları bulunduğu iddiası ve bunun tehdit yarattığı düşüncesi, Washington ve Londra yönetimlerinin Irak’ı işgali için gündeme getirdiği başlıca gerekçeydi.

Birleşmiş Milletler’in bu silahları bulup denetlemekte yeterince etkin olmadığını düşünen Washington, bu nedenle işgal sonrasında da BM ekiplerini ülkeye yeniden davet etmek yerine, kendi ekibini kurmuştu.

1.200 kişilik Irak Araştırma Grubu, ülkenin işgalinden bu yana askeri harekata gerekçe gösterilen kimyasal, biyolojik ve nükleer silahları arıyordu.

Ancak ekibin iki yıllık çalışmaları ardından, noel döneminde Irak’tan ayrıldığı bildiriliyor.

Beyaz Saray, Duelfer’in çalışmalarını tamamlamak için Washington’da olduğunu ve Bağdat’a dönmeyeceğini doğruladı.

Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA tarafından oluşturulan ekibin başkanı Charles Duelfer, Kongre’ye sunduğu son ara raporda, Bush yönetiminin Irak’a yönelttiği neredeyse tüm suçlamaları çürüten sonuçlara varmıştı.

Duelfer, silah programı görmediğini, ama Saddam’ın programları başlatma niyeti olduğunu açıkladı. Oysa buna dair bir kanıt da şimdiye kadar gösterilemedi.

1097400cookie-checkIrak’ta silah arayışı bitti…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.